Oni su ponos Srbije
27.02.2023. 12:05
Beta

Lekari i farmaceuti

Tri istraživača iz Srbije u finalu za prestižnu nagradu

Naučnici, naučnik, laboratorija
Izvor: Shutterstock

Međunarodna stručna komisija konkursa International Medis Awards for Medical Research, koja nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope, odabrala je 18 finalista a među njima su i tri istraživača iz Srbije, saopšteno je u ponedeljak.

Komisija je pregledala 185 naučnoistraživačkih radova iz devet zemalja, a dodela nagrada je 9. marta u Ljubljani.

Finalisti iz Srbije su istraživač iz oblasti neurologije Ivo Božović, oftalmologije Sanja Petrović Pajić i farmacije Aneta Perić.

Za učešće u 9. International Medis Awards mogli su da se prijave lekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama.

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 238 istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Od toga je 185 prijava ispunilo zahteve konkursa.

International Medis Awards for Medical Research obuhvata nagrade za vrhunska istraživačka dostignuća u devet država srednje i jugoistočne Evrope na devet medicinskih područja, a nagrade predstavljaju priznanja lekarima i farmaceutima koji se pored redovnog posla bave i istraživanjima.

Konkurs je 2014. godine osnovalo slovenačko farmaceutsko preduzeće Medis.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpski istraživači izjednačeni sa evropskim, evo kako
Uspeh, nagrada, aplauz

"Horizont Evropa"

10.02.2023. 08:10

Srpski istraživači izjednačeni sa evropskim, evo kako

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija saopštilo je da će sporazum o učešću Srbije u programu Evropske unije Horizont Evropa - okvirnom programu za istraživanje i inovacije, koji je u četvrtak potvrđen u Skupštini, omogućiti Srbiji pristupanje budžetu Evropske unije za istraživanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve