Život
24.07.2021. 07:00
R.E.

Za bezbedniji rad

Srpski naučnici razvijaju algoritam veštačke inteligencije

veštačka inteligencija
Izvor: Shutterstock

Povrede na radu predstavljaju glavni uzrok odsustva radnika sa posla, što za posledicu ima velike gubitke za privredu i zdravstveni sistem.

Svetska zdravstvena organizacija 2017. godine označila je mišićno-koštane povrede kao glavni uzrok invaliditeta u četiri svoje regije, a podaci pokazuju da prosečna kompanija od 1.000 radnika godišnje izdvaja oko 1.1 milion dolara zbog povreda na radu.

Izbegavanje nošenja zaštitne opreme kao i nepravilno izvršavanje radnih zadataka su neki od glavnih uzroka povreda. Da bi se povrede sprečile, potrebno je na vreme uočavati nepravilnosti u radu, što se trenutno postiže nadzorom radnika, ali ovaj sistem se u industriji pokazao kao neefikasan zbog veličina fabrika i velikog broja radnika.

Ovim problemom će se baviti tim mladih naučnika na projektu AI4WorkplaceSafety koji u okviru Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije finansira Fond za nauku Republike Srbije. Fokus ovog projekta biće radni zadatak transporta tereta ručnim kolicima, koji je izabran kao reprezentativan zato što u praksi često uzrokuje mišićno-koštane povrede kod radnika i zastupljen je u svim oblastima industrije.

Cilj ovog projekta je automatizovati detekciju i praćenje prethodnika povreda na radu upotrebom algoritama veštačke inteligencije. Projektni tim AI4WorkplaceSafety razvijaće algoritam za detekciju delova tela radnika i nebezbednih postupaka tokom njihovog rada u industriji kao i provera upotrebe propisane zaštitne opreme kao što su rukavice, maske, šlem, prsluk, čizme i dr. Pored toga, biće istražena povezanost pojave nebezbednih postupaka sa psiho-fizičkim zamorom radnika što će se vršiti merenjem EEG i/ili EMG signala.

Projektni tim predvodi dr Arso M. Vukićević, naučni saradnik sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a tim takođe čine mladi istraživači sa Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

"Pošto razmatrani problemi ne uzrokuju trenutne povrede, procena i smanjenje rizika od povreda uzrokovanih radnim zadacima koji se ponavljaju, predstavlja kompleksan i nedovoljno istražen problem u naučnoj i stručnoj literaturi. Predloženi pristup je prvi koji za cilj ima fuziju anatomskih informacija (dobijenih analizom položaja tela čoveka), sile guranja kolica, kao i psiho-fizičkog stanja radnika (informacije dobijene iz EEG i EMG signala).

Veštačka inteligencija
Izvor: Shutterstock

U poređenju sa prethodnim studijama, predloženi pristup će omogućiti integrativnu analizu fizičke ergonomije, analizu pravilnosti upotrebe različite zaštitne opreme i neuroergonomije radnih mesta. Kada je reč o prethodnom iskustvu, uključeni istraživači su na odvojenim projektima imali iskustva iz oblasti: primene dubokog učenja i veštačke inteligencije za detekciju i segmentaciju objekata na slikama, rekonstrukcije i praćenja akcija čoveka kao i u analizi EEG signala. Ovo je prva zajednička i interdisciplinarna studija okupljenog konzorcijuma na datu temu." – navode naučnici iz projektnog tima AI4WorkplaceSafety.

Automatizacijom detektovanja uzročnika povreda biće značajno smanjeni napori i troškovi kako menadžmenta bezbednosti na radu tako i zdravstvenog sistema.

Pored industrije, upotreba ovog algoritma će imati širu primenu u različitim granama privrede, a moći će da se primenjuje u ergonomiji, zdravstvu, sportu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve