Oni su ponos Srbije
10.02.2023. 08:10
Beta

"Horizont Evropa"

Srpski istraživači izjednačeni sa evropskim, evo kako

Uspeh, nagrada, aplauz
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija saopštilo je da će sporazum o učešću Srbije u programu Evropske unije Horizont Evropa - okvirnom programu za istraživanje i inovacije, koji je u četvrtak potvrđen u Skupštini, omogućiti Srbiji pristupanje budžetu Evropske unije za istraživanje.

Pored toga, naučnoistraživačke organizacije iz Srbije biće u ravnopravnom položaju s organizacijama iz zemalja koje su članice Evropske unije.

"S obzirom na to da će, na ovaj način, stanje istraživačke delatnosti u našoj zemlji i bavljenje naučnim radom biti značajno unapređeno, a uslovi za naučni rad istovetni kao u Evropskoj uniji, značajno će biti umanjen i jedan od glavnih uzroka odlaska mladih visokoobrazovanih kadrova iz Srbije", saopštilo je Ministarstvo.

Ovaj sporazum je poslanicima predstavila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, na poslednjoj sednici, a za potvrđivanje tog sporazuma glasalo 168 od ukupno 190 prisutnih poslanika, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)
Obrazovanje

Zorica Pantić

07.01.2022. 10:05

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)

Zorica Pantić, prva žena inženjer na čelu jednog tehnološkog univerziteta u SAD, koja je između ostalog, kao rektor, mali bostonski koledž pretvorila u nacionalno prepoznatljiv Univerzitet, kaže da joj je za sve uspehe ostvarene u Americi pomoglo znanje stečeno u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve