Vesti
05.01.2023. 16:58
R. E. / RTS

Smederevska Palanka

Zabrana upotrebe vode za piće u seoskim školama i vrtićima

voda, česma
Izvor: Shutterstock

Zbog fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti, sanitarna inspekcija zabranila je upotrebu vode za piće u vrtićima i školama u 11 sela na teritoriji Smederevske Palanke.

Sanitarna inspekcija je izdala rešenja o zabrani na osnovu izveštaja Zavoda za javno zdravlje Požarevac o izvršenim laboratorijskim ispitivanjima vode za piće, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, prenosi RTS.

Razlog zabrane je fizičko-hemijska i mikrobiološka neispravnost vode iz lokalnih vodnih objekata koja se koristi za piće i druge sanitarno-higijenske potrebe u navedenim objektima.

Uzorci su obrađeni u nadležnom Zavodu za javno zdravlje Požarevac, a rezultati laboratorijskih ispitivanja dostavljeni na dalju nadležnost Odseku za sanitarni nadzor Smederevo.

U saopštenju se navodi da da je petoro direktora škola i vrtića obavestilo sanitarnu inspekciju da su već preduzeli mere u smislu nabavke aparata za vodu i flaširane vode za piće za decu i učenike, kao i da su kontaktirali nadležni zavod kako bi tokom raspusta izvršio dezinfekciju bunara u školama u kojima je voda mikrobiološki neispravna.

U tim školama i vrtićima deca dobijaju hranu koja se priprema u centralnoj kuhinji u Smederevskoj Palanci koja se snabdeva vodom iz gradskog vodovoda.

Sanitarna inspekcija će u narednom periodu pažljivo pratiti situaciju sa vodosnabdevanjem u navedenim objektima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zabrinjavajući higijenski uslovi u privatnim vrtićima u Beogradu
vrtić kupatilo toalet obdanište

67 prekršaja

24.11.2022. 14:22

Zabrinjavajući higijenski uslovi u privatnim vrtićima u Beogradu

Po nalogu Ministarstva zdravlja obavljeno je 76 inspekcijskih nadzora u privatnim predškolskim ustanovama u Beogradu nakon čega je izdato 67 prekršajnih naloga.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve