Vesti
02.12.2023. 11:16
R. E.

Meteorolog Marko Čubrilo

Stiže ledeni talas, Srbija uskoro najhladniji deo regiona

zima, hladnoća
Izvor: Shutterstock

U Srbiji se narednih dana očekuje drastična promena vremena.

Nakon natprosečno toplih dana Srbiju u narednom periodu očekuje se izuzetno hladan talas, koji će doneti veliki pad temperature, gotovo za 20 stepeni.

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je da će se u našoj zemlji još veoma kratko zadržati gotovo prolećna temperatura.

"Već danas u drugom delu dana se računa na premeštanje hladnog fronta na jugoistok uz okretanje jakog, na udare i olujnog južnog vetra na vrlo jak severozapadni, povremene padavine i naglo zahlađenje. U zoni fronta lokalno može biti vrlo intenzivnih padavina, pljuskove krupe, sugradice, pa čak i snega praćenog grmljavinom. U subotu maksimumi od oko -1 na krajnjem severozapadu Hrvatske gde će biti konkretnijeg snega do oko 23 nad istokom i jugoistokom Srbije. Uveče svugde naglo zahlađenje. U nedelju osetno hladnije i vetrovito uz promenljivu oblačnost. Više oblaka uz povremen sneg se očekuje nad delovima jugozapadne Hrvatske, središnje i severoistočne BiH, severne Crne Gore, jugozapadne, zapadne i dela središnje Srbije. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Dnevni maksimum od -1 do šest stepeni Celzijusa, uveče smanjenje oblačnosti".

Čubrilo je istakao da nas od sledeće nedelje čeka zahlađenje.

"Ponedeljak ujutro donosi umeren, lokalno i jak mraz, uglavnom do -8 do -2, lokalno i oko -12 stepeni Celzijusa. Tokom dana suvo i hladno uz maksimume od -1 do pet stepeni Celzijusa. U utorak posle jutra sa mrazem tokom dana malo toplije uz okretanje vetra na jugoistočni smer. Dnevni maksimum od tri do 11 stepeni Celzijusa. Od sreda se simulira jačanje uticaja jakog anticiklona koji će se razvijati nad zapadom Rusije, dok će u isto vreme serija ciklonskih aktivnosti zahvatiti šire područje Jadrana. Kao posledica toga od srede pretežno oblačno uz slabije i ređe jutarnje mrazeve ali će tokom dana polako biti sve hladnije tako da se u petak očekuju maksimumi od jedan stepen na istoku do sedam na jugozapadu i jugu regiona. Iznad 500mnv će povremeno biti snega, posebno nad istočnim i središnjim delovima regiona", naveo je Čubrilo.

Narednog vikenda Srbija će biti najhladniji deo regiona.

"Za naredni vikend i oko 11. decembra trenutne simulacije daju jačanje uticaja tog anticiklona koji bi svoje jezgro mogao izmestiti više ka zapadu Rusije i Skandinaviji. U takvim uslovima ka nama bi sa istoka priticala sve veća količina hladnog vazduha dok bi jugoistočni vetar sve više dobijao istočnu komponentu (hladna košava) tako da bi istok Srbije mogao biti najhladniji deo regiona. Oko 11. decembra bi se maksimumi mogli kretati od -2 na istoku Srbije do oko četiri stepena na jugozapadu i jugu regiona, a osim planina pojava snežnog pokrivača bi bila moguća i u nizijama", naveo je Čubrilo.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve