Vesti
23.04.2023. 14:00
R. E.

Dan sećanja na žrtve NDH

Vučić u Donjoj Gradini: "Za one koji su nestali bez traga, mi smo jedini trag"

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

U spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za one koji su nestali bez traga, mi smo jedini trag" počeo je svoje obraćanje rečima Simona Vizentala predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi osim traga moramo da budemo znak i putokaz da oni koji su stradali ne budu zaboravljeni", rekao je Vučić.

Dodao je da "više od 200 godina pokušavaju bez uspeha da nas podele i promene".

"Promenilo se mnogo toga, a pre svega emocija našeg naroda, jer mi ne možemo više da se pomirimo s tim da su Srbi uvek krivi za sve, i da ako žele da učine nešto za svoj narod onda oni pripadaju prošlosti i smetlištu istorije", rekao je Vučić.

Oni koji nas pritiskaju ne razumeju da kada Srbinu dozlogrdi, onda povratka nema, poručio je predsednik Srbije.

Vuči je istakao i da je dogovoreno sa rukovodstvom Republike Srpske da se potpiše sporazum o izgradnji Memorijalnog centra u Donjoj Gradini "kako bismo uvek mogli da dođemo i odamo poštu jasenovačkim žrtvama".

"A jedan Memorijalni centar u Beogradu da svaki stranac koji ga poseti zna šta se dogodilo u Jasenovcu i da se nikada ne zaboravi", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da ne sme da nam bude teško da stojimo tu, da negujemo kulturu sećanja jer ako to ne činimo, nismo vredni postojanja i opstanka.

"Zato je važno da sačuvamo svoj narod, ali i da znamo šta je naše. I zato ćemo mi da se držimo prava, onoga čega se na Zapadu danas i ne drže", rekao je Vučić.

Rekao je da nema više podela na hrvatske Srbe, bosanske Srbe već da smo mi isti narod.

"Budimo svoji, budimo samo Srbi i uvek jedinstveni i jedni drugim od pomoći", poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da stradanje 700.000 ljudi nikada ne sme biti zaboravljeno i da se na tom mestu tišina može osetiti i opipati.

"Izvinite ako je ikada bio minut sekund, dan ili godina da vas se nismo setili i da vam se nismo poklonili. Ovde je 700.000 stradalo na najsvirepiji način od strane NDH, hrvatskog naroda tog vremena i njihovog ustaškog pokreta", rekao je Dodik i dodao da "ono što nije učinjeno u Prvom svetskom ratu učinjeno je u Drugom svetskom ratu".

"Srbi su najveći stradalnici ne samo prošlog veka nego i prošlog sukoba prilikom raspada bivše Jugoslavije", poručio je Dodik i dodao da je "srpski narod jedinstven i u stradanju".

"Danas smo objedinjeni zato što pripadamo jednom narodu. Jednoga dana ćemo biti i jedna država i niko nas neće sprečiti u tome", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve