Vesti
17.08.2022. 19:01
Beta

Kosovo

Vučić iz Brisela: "Petorka i NATO ne vide nasilje nad Srbima"

1
Izvor: Beta / AP / Olivier Matthys

Pet ključnih zemalja angažovanih oko Kosova i NATO "vide nasilje u barikadama", za razliku od Srbije koja smatra da je "nasilje u sistematskom i pravnom sprovođenju suštinskog nasilja nad Srbima", izjavio je u Briselu srpski predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu.

"Dakle pitanje je kako će ko na to da gleda, a ono što imamo posle potpisivanja Briselskog sporazuma", stavio je do znanja Vučić, "je to da kosovske specijalne jedinice imaju veoma ograničenu mogućnost ulaska na sever".

A, kako je ukazao, "oni to uvek prave borbom protiv organizovanog kriminala, jer svaki Srbin koji se suprotstavlja na bilo kojem mestu je za njih kriminalac".

Srpski predsednik je naveo da će pet zemalja, "Kvinta, to uvek da podrži i uvek će (vlasti u Prištini) da imaju ledja i mi se nalazimo u veoma teškom pitanju, da budem sasvim otvoren".

"Za nas je to stalno gubitnička, loose-loose situacija, vrlo teško, ali kad ste saterani u ćošak i kad nemate više gde, rekao sam Stoltenbergu i drugima, nemojte da očekujete od Srba da govore kako im je mnogo lepo", rekao je Vučić.

Srpski predsednik je objasnio da na severu i celom Kosovu sad živi mlada generacija Srba "koji neće to da trpe i to više nema veze ni sa mnom, ni sa bilo kim, mi smo ostarili, a oni neće da trpe teror".

Vučić je dodao da mladom pokolenju Srba "Kosovo ne doživljavaju kao nezavisnu državu, kako doživljavaju 22 od 27 zemalja Evropske unije, oni to doživljavaju kao teritoriju Srbije, a u skladu sa rezolucijom 1244 SBUN i međunarodnim pravom".

"Otud mnogo problema tu ima i ono što je za nas važno jeste da uz pomoć Kfora sačuvamo mir, stabilnost, a nadam se da će biti dovoljno pameti da kompromisnim rešenjima dođemo do nekog dogovora".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
moderate rain
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve