Vesti
17.05.2021. 15:31
Tanjug

"Ja sam uživao"

Vučić: Naravno da nismo mogli oko svega da se dogovorimo

Zapadni Balkan
Izvor: EPA / IGOR KUPLJENIK

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo - Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika.

"Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo", dodao je on.

On je kazao da je najvažnije da postoji koncezus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

"Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom", preneo je Vučić.

Rekao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nije došlo do saglasnosti, a pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica oko čega nije bilo saglasnosti.

Samit Zapadni Balkan
Izvor: EPA / IGOR KUPLJENIK

Kako je objasnio, u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koje su ustanovile Ujedinjenje nacije.

Srbija se, kaže, uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može.

"Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni", rekao je on.

Dodaje da što se granice tiče, očigledno je da nisu mogli da se dogovore, ali da su ostali delovi zaključaka dobri, poput brisanja granica unutar regiona zarad lakšeg protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

"Mnogo toga dobrog ima u zaključcima, a da li smo mogli oko svega da se dogovorimo, naravno da nismo. Zadovoljan sam što je većina mogla da se dogovori, sa izuzetkom Prištine", kaže Vučić.

Upitan da li je Srbija u stavovima bila usamljena ili je ovoga puta imala podršku, Vučić je odgovorio da su stavovi zemalja u regionu po pitanju KiM poznati već 13 godina.

"Mi ovde svi znamo svoje pozicije. Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora priznaju nezavisnost Kosova, BiH i Srbija nisu priznale. Različite su pozicije po tom pitanju, a po svim ostalim pitanjima većih razlika ili otvorenih nesuglasica nije bilo", rekao je Vučić.

Samit Zaapdnog Balkana
Izvor: EPA / IGOR KUPLJENIK

Na pitanje da li je na sastanku, kao što su pojedini mediji pisali, bilo burno, Vučić je odgovorio da nije bilo burno.

"Ja sam uživao", rekao je Vučić u pomalo ironičnom tonu, jer su, kako je dodao, svi došli da iznose svoje različite ideje.

Kaže da član Predstavništva BiH Šefik Džaferović uvek krivi Srbiju i Hrvatsku za nerešene probleme oko granice i da je to uradio i ovog puta.

Vučić je istakao da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Velika deoba
Bosna, Zapadni balkan, non paper

Famozni "non-pejper"

26.04.2021. 15:15

Velika deoba

Iako svi poriču postojanje „Janšinog non-pejpera“, te se svi odriču i autorskih prava nad njim, izvesno je da ovaj dokument postoji, da je vrlo opipljiv i da ukazuje na postojanje nezadovoljstva situacijom na Zapadnom Balkanu, ali i svesti da je možda potreban drugačiji pristup postizanju održivog rešenja za region.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve