Vesti
17.07.2022. 10:15
Beta

Provokacija, kažu u HR

Vučić ne može u Hrvatsku kao privatno lice, tražiće službenu dozvolu

1
Izvor: Beta / PREDSEDNISTVO REPUBLIKE SRBIJE / DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da u nedelju privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dopustiti ulazak u zemlju, piše Jutarnji list.

Vučić je, prema izvorima tog lista, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni poset Jasenovcu, mestu na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu.

"Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni poset Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je, jasno, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsednik planirao da napravi haos u Hrvatskoj", piše Jutarnji list.

Kako se u tekstu navodi, bez službene obavesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je hteo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i da dođe u Jasenovac oko 11 sati, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

"Ovdje je očito, smatraju u (hrvatskoj) Vladi, bila namera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a da onda srpski predsednik može u svojoj zemlji da glumi žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju", dodaje Jutarnji list.

Sagovornik lista iz vlade Hrvatske navodi da Vučić nije poštovao nijedan protokol, sve je hteo da napravi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima, hteo je sa svojim TV ekipama da pređe hrvatsku granicu, ali premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Srbije odložio tu posetu "zarad dobrih odnosa" Srbije i Hrvatske.

Ona je na TV Pink povodom pisanja Jutarnjeg lista, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti "najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske".

"Nije mi jasno da li mu je zabranjena poseta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gde da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni neverovatan presedan", rekla je Brnabić i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".

Brnabić je dodala da je Vučić hteo privatno da poseti mesto "gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za decu" na tlu Evrope za koji ona zna, i da je tamo hteo da položi cveće, a da je sprečavanje te posete koje je najavila jedna članica Evropske unije "ne skandal, već mnogo više".

"Vučić će sad tražiti službeno posetu, pa da vidimo te evropske vrednosti", rekla je Brnabić ocenivši da odlaganje njegove posete Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti "nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Identifikovano još pet Srba ubijenih u ratu u Hrvatskoj
rat, hrvatska, vukovar

Zagreb

30.06.2022. 15:20

Identifikovano još pet Srba ubijenih u ratu u Hrvatskoj

Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu obavio je identifikaciju posmrtnih ostataka još pet Srba stradalih tokom rata od 1991. do 1995. na području Hrvatske, saopšteno je danas iz Komisije za nestale Vlade Srbije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve