Vesti
06.07.2023. 15:03
Beta

"Ne spremamo se za rat"

Vučić objasnio zašto će se zabraniti izvoz oružja, oruđa i municije

Oružje
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija "ne sprema za bilo kakve ratove" i da je "učinila sve da deeskalira sukob, ali je spremna da sačuva i živote svog naroda i svoju zemlju".

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će sledeće nedelje potpisati Odluku o zabrani izvoza svakog oružja, oruđa ili municije, jer "sve mora da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju".

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da to ne znači da se Srbija sprema za rat, jer je učinila sve za deeskalaciju situacije na severu Kosova, ali da "to ne zavisi samo od nas".

Predsednik Vučić je najavio i da će, zbog situacije na Kosovu, tražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

Precizirao je da će razgovor s generalnim sekretarom Alijanse tražiti 11. i 12. jula kada je samit NATO-a ili odmah posle toga.

Napomenuo je da sa Stoltenbergom želi da obavi "ozbiljne razgovore" i da kaže, kako je naveo, "šta je to što možemo a šta više ne možemo".

"Istovremeno ćemo tražiti, prvi put u takvom formatu, i sednicu Saveta bezbednosti UN u skladu sa Rezolucijom 1244", kazao je on.

Vučić je, govoreći o tom zahtevu, naveo da Srbija želi da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom i da, kako je kazao, "imaju u vidu da su životi Srba i njihova bezbednost na Kosovu i Metohiji neposredno ugroženi".

Kazao je da tu sednicu Beograd nije tražio ranije jer je, kako je naveo, "to poslednja stvar koju može da traži pre nego što odredjene aktivnosti budu preduzete".

Vučić nije precizirao o kakvim aktivnostima se radi, a nazvao ih je "veoma teškim".

"Da dozvolimo dalji progon srpskog stanovništva nemamo prava", kazao je Vučić i najavio da će Beograd  od Savet bezbednost UN tražiti "hitne mere za zaštitu slobode i živote Srba na Kosovu i Metohiji".

To znači da će Srbija tražiti od Saveta bezbednosti da naloži Kforu da ispuni obaveze iz Reziolucije  Saveta bezbednbosti UN 1244 iz 1999. godine da onemogući delovanje kosovskih bezbednosnih struktra koje, kako je kazao, ugrožavaju opstanak Srba.

Rekao je da će Beograd tražiti i "demilitarizaciju svih naoružanih formacija", u skladu sa Rezolucijom 1244.

"U skladu sa odgovorm postojaće ili neće postojati i treća tačka... od Saveta bezbednosti ćemo tražiti odgovor ko ima dužnost da zaštite 5rbe - da li je to Kfor ili neko drugi", kazao je on.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kfor demantovao optužbe o švercu oružja u pravoslavne crkve na KiM
kfor, kosovo

"Ne postoje dokazi"

05.07.2023. 10:55

Kfor demantovao optužbe o švercu oružja u pravoslavne crkve na KiM

Ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko administrativne linije između Kosova i Srbije, kolima hitne pomoći u pravoslavne crkve, saopštila je misija Kfora, demantujući optužbe britanske poslanice Ališe Kerns.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve