Vesti
05.07.2023. 10:55
R.E./ RTS

"Ne postoje dokazi"

Kfor demantovao optužbe o švercu oružja u pravoslavne crkve na KiM

kfor, kosovo
Izvor: Shutterstock

Ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko administrativne linije između Kosova i Srbije, kolima hitne pomoći u pravoslavne crkve, saopštila je misija Kfora, demantujući optužbe britanske poslanice Ališe Kerns.

Iz Kfora kažu da se događaj koji je pomenula poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns odnosi na 2022. godinu, kada je Kraljevski fusilijski bataljon bio angažovan na severu Kosova kao podrška misiji Kfora.

"Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu Kfora, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o tome što je prijavljeno. Ne postoje dokazi o navodnom švercu koji se vršio preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći", navedeno je u saopštenju Kfora.
 

Ističu i da je ova vrsta aktivnosti u nadležnosti "kosovskih bezbednosnih organizacija".

Britanska poslanica Ališa Kerns optužila je u utorak, tokom govora na zasedanju parlamenta, Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz centralne Srbije na Kosovo. Kerns tvrdi da se oružje iz centralne Srbije švercuje kolima hitne pomoći u pravoslavne crkve na KiM.

Nakon takvih navoda oglasila se i Eparhija raško-prizrenska, iz koje ističu da se radi o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku pravoslavnu crkvu i koja se već koristi od strane nekih kosovskih medija sa ciljem širenja verske i etničke mržnje. Insistiraju da se optužbe hitno provere, piše "RTS".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Eskalacija tenzija na Kosovu je u interesu Rusije"
1

Ambasador Ukrajine

04.07.2023. 12:22

"Eskalacija tenzija na Kosovu je u interesu Rusije"

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, izjavio je da njegova država očekuje pojačanu podršku Srbije, kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve