Vesti
30.06.2023. 19:15
R.E

Deeskalacija obavezna

Dijalog Beograda i Prištine: Vrući telefoni

Žozep Borelj, 30.6.2023
Izvor: EPA / JULIEN WARNAND

Bez obzira na to da li je reč o koordiniranoj akciji ili ne, tek i američki državni sekretar Entoni Blinken i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u odvojenim telefonskim razgovorima sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem imali su gotovo identične poruke – deeskalacija odmah i bezuslovno provođenje Briselskog sporazuma.

A nešto oštriji i konkretniji bio je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj, koji je naglasio da članice Evropske unije traže da se zaustavi zaoštravanje i da se na severu Kosova održe izbori uz učešće kosovskih Srba, i najavio finansijske i političke mere ako do toga ne dođe. I, naravno, Priština i Beograd pozvani su da dokažu spremnost da primene obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa.

"Mere već priprema Političko-bezbednosni odbor EU i one zavise od toga da li će izbori biti održani i izabrani legitimni čelnici opština“, izjavio je Borelj, objašnjavajući ključne zaključke šefova diplomatija zemalja Unije.

On je naglasio da "članice EU ističu veoma ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije na Kosovu“ i naglasio da će "Unija imati na umu odluku Beograda da oslobodi trojicu kosovskih policajaca“.

"Zemlje EU će, ako bude nužno, primeniti mere da ojačaju polugu uticaja Evropske unije i podrže dijalog s ciljem normalizacije odnosa Srbije i Kosova“, rekao je Borelj i dodao da će idućih dana Brisel nastaviti kontakte s obe strane.

Dan kasnije, američki i državni sekretar Entoni Blinken je u razgovoru sa Vučićem naveo potrebu deeskalacije tenzija na Kosovu i pozdravio vest o puštanju na slobodu trojice kosovskih policajaca.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost portparola Stejt departmenta Metjua Milera, Blinken je takođe ponovio da oni koji su odgovorni za napade na pripadnike KFOR-a moraju da podnesu odgovornost. U izjavi Metjua Milera dodaje se da je sekretar Blinken istakao američku podršku planu EU u tri tačke i zatražio da Srbija što pre preduzme korake da ispuni svoje obaveze iz sporazuma o normalizaciji.

Blinken je u odvojenom razgovoru sa kosovskim premijerom pozvao Aljbina Kurtija na brzu deeskalaciju na severu Kosova i ponovio poziv da gradonačelnici rade sa drugih lokacija.

Kurti je na Tviteru naveo da je zahvalio Blinkenu za ogromnu podršku koju pruža Kosovu i da su pričali o situaciji na severu Kosova i o punoj primeni osnovnog sporazuma.

Iz Vučićevog kabineta u ponedeljak je saopšteno da se "Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da specijalne snage kosovske policije svakog dana potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda i zatražio puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu“.

Predsednik Srbije je takođe naveo da su ostavke i hitno povlačenje "lažnih gradonačelnika iz zgrada u četiri opštine na severu Kosova, kao i specijalnih snaga kosovske policije od ključnog značaja za smirivanje tenzija“.

Istovremeno, Fon der Lajenova je, u telefonskom razgovoru sa Vučićem, iskazala zabrinutost zbog aktuelnog stanja i tražila od predsednika Srbije da učini sve da dođe do deeskalacije.

Vučić je predsednicu Evropske komisije upoznao sa stavovima Srba na severu Kosova i zahtevima za poštovanje njihovih prava, koja su svakodnevno ugrožena.

Vučić i Fon der Lajenova razgovarali su i o saradnji Srbije i Evropske komisije, zaključivši da ona donosi korist obema stranama i dogovorili nastavak uspešne saradnje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prethodno je razgovarala sa Aljbinoom Kurtijem i naglasila da je neophodno da se smiri situacija na Kosovu i da se Priština vrati dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su lideri EU poručili povodom situacije na Kosovu
1

Zasedanje u Briselu

29.06.2023. 19:36

Šta su lideri EU poručili povodom situacije na Kosovu

Šefovi Evropske unije upozoravaju da će izostanak popuštanja zategnutosti na Kosovu "imati nepovoljne posledice" i zahtevaju neodložne izbore na severu Kosova i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sprovođenje Ohridskog sporazuma, što uključuje i stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve