Vesti
02.02.2022. 23:07
Tanjug

Turneja

Vučić s Eskobarom i Lajčakom o stabilnosti regiona

VUCIC EKSOBAR LAJCAK
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom.

Na odvojenim susretima razgovarao je o narednim koracima u dijalogu između Beograda i Prištine, dok su se na trilateralnom sastanku trojica zvaničnika dotakla ključnih tema od značaja za održivu budućnost i stabilnost regiona, kao i ekonomskog napretka Srbije i Zapadnog Balkana.

Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, naglasivši da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga.

Predsednik je podvukao da Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora.

Američki izaslanik Eskobar i specijalni predstavnik EU Lajčak naglasili su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga.

Lajčak je posebno naglasio da EU i SAD tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga, kao i budućnost celog regiona u Evropskoj uniji, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanja sveobuhvatnog sporazuma i implementaciji svih dosadašnjih potpisanih sporazuma.

Vučić je još jednom zahvalio dvojici zvaničnika na posvećenosti i izrazio uverenje da se tek uz odgovorno ulaganje dodatnih napora obe strane u dijalogu može doći do kompromisnog rešenja i zajedničkog jezika u interesu i Srba i Albanaca, ali i evropske budućnosti Srbije i celog regiona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako će Lajčak i Eskobar sarađivati sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije
Ser Stjuart Pič 10.12.2021.

Ser Stjuart Pič

11.12.2021. 07:05

Kako će Lajčak i Eskobar sarađivati sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije

Balkan, i to onaj zapadni je, izgleda, plodno tle za primanje svih vrsta specijalnih izaslanika. Evropljaninu Miroslavu Lajčaku i Amerikancu Gabrijelu Eskobaru uskoro će se pridružiti i ser Stjuart Pič, kojeg je pre desetak dana britanski premijer Boris Džonson imenovao specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve