Vesti
02.03.2024. 11:09
R. E.

Aleksandar Vučić

"Povećavaju se pritisci na Srbiju, Zapad očekuje tri stvari"

1
Izvor: BETAPHOTO / EMIL VAS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti i objasnio da se na našu zemlju vrše pritisci i da Zapad očekuje tri stvari.

Prva je de fakto ili de jure priznanje samoproglašene nezavisnosti KiM i odricanje od podrške Republici Srpskoj.

Druga je uvođenje sankcija Rusiji i zauzimanje antikineskog stava, a treća je uspostavljanje "marionetskog režima" u Srbiji.

"Želeli mi ili ne postoji opasnost, a događala se i u prošlosti, da se u interesu zaštite svoje zemlje Rusija poziva na presedan Kosova. Pošto to znaju na Zapadu njima je važno i da se Srbija pritisne da prizna nezavisno Kosovo", objasnio je Vučić.

U okviru te teme je i odricanje od Republike Srpske, kao remetilačkog faktora na Balkanu pod uticajem Rusije. Zato je važno da Srbija, ne samo ponavlja da poštuje teritorijalni integritet BiH, već da napravi otklon od RS.

"Oni žele vraćanje starog marioneteskog režima kojim će lako upravljati. To se vidi najbolje na ovim pitanjima. Oni bi priznali KiM, odmah su za uvođenja sankcija Rusiji i protiv ekonomskih veza sa Kinom", tvrdi Vučić.

To se, kako kaže, promoviše putem medija i političara, kako domaćih tako i regionalnih.

"To se radi stalnom kriminalizacijom rukovodstva Srbije, dehumanizacijom Srbije i stvaranjem loše opšte slike", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da se na Srbiju vrše pritsci sa ciljem destabilizacije, uvek sinhronizovano, putem medija, nevladnih organizacija – i domaćih i stranih – i grupa za pritisak.

Vučić je naveo da se situacija povodom odluke o ukidanju dinara na KiM nije popravila na bolje, uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da ubede Prištinu da promeni svoju odluke.

"Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo pronalaziti alternativna rešenja za isplatu novca našem narodu na KiM", poručio je Vučić.

“Sasvim je jasno da se po tom pitanju nikome ne žuri. Taj pritisak na Albance neće biti veći“, ocenio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
10.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve