Vesti
04.08.2023. 15:54
Beta

Vučić u Banjaluci

"Za Srbiju sankcije rukovodstvu Republike Srpske ne postoje"

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Banjaluci da za Srbiju američke sankcije prema rukovodstvu Republike Srpske ne postoje i da se one neće primenjivati u Srbiji.

Vučić je rekao da je zvaničan stav Srbije da su te sankcije "neprimerene i nezaslužene", kao i da imaju pogrešne efekte, ali da su takođe ozbiljan prolem, jer ih je uvela najmoćnija zemlja na svetu.

"Srbija se neće usaglasiti sa onima koji su uveli sankcije", kazao je predsednik Srbije na konferenciji za novinare posle sastanka sa rukovodstvom RS.

Prema njegovim rečima, to je za Srbiju jedina moguća odluka, mada će, dodao je, Srbija zbog takve odluke da trpi određene posledice.

Vučić je dalje rekao da je Srbija poštovala i da će poštovati sve norme Dejtonskog sporazuma i da će u skladu sa tim Srbija poštovati integritet BiH, ali i oba entiteta.

Naveo je da želi što bliže odnose sa svim narodima u BiH, sa Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, ali da Srbija nikada više neće Srbima iz RS uvoditi blokade na Drini.

Vučić je još kazao da Srbija ne odustaje od ideje "Otvorenog Balkana", koja omogućava ibolji protok ljudi i roba u regionu.

Vučić nije direktno odgovorio na novinarsko pitanje o tome da li Kristijan Šmit za njega ima legitimitet visokog predstavnika, navodeći da je o tome razgovarano na jučerašnjem sastanku sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i patrijarhom SPC-a Porfirijem i da sada "ne može odgovoriti na to pitanje".

On je zahvalio članovima Predsedništva BiH Željki Cvijanović i Željku Komšiću koji su podržali otvaranje konzulata Srbije u Bijeljini, dodavši da ne razume zašto bi neko (bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović) bio protiv toga.

Dodao je da je Srbija još ranije dala sve dozvole za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru i da je spremna iste dozvole dati za otvaranje drugih konzulata BiH bilo gde u Srbiji.

Vučić je naglasio da je uvek spreman za razgovore sa svima, uključujući i održavanje zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik se nije predomislio
dodik 31.7.2023

Republika Srpska

31.07.2023. 12:34

Dodik se nije predomislio

Predednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Republici Srpskoj ostaju na snazi zakoni o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve