Vesti
31.07.2023. 12:34
Beta

Republika Srpska

Dodik se nije predomislio

dodik 31.7.2023
Izvor: EPA / ANA-MPA / ACHILLEAS CHIRAS

Predednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Republici Srpskoj ostaju na snazi zakoni o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

On je rekao da uz set evropskih zakona, koji će biti na dnevom redu parlamenta BiH krajem avgusta, istovremeno treba da bude pripremljen zakon kojim će biti rešeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

"Ovo je samo prva faza. Radna grupa ima rok do kraja avgusta ili u septembru da predoči rešenje za pitanje stranih sudija. To više nije test za nas, već za neke druge", rekao je Dodik za banjalučki „Glas Srpske“.

Zakon o neprimenjivanu odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanja odluka visokog predstavnika van snage je stavio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, a Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, jer su neprimenjivanje odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika, prema Kriivičnom zakonu BiH, krivična dela.

Dodik je dalje ocenio da je sve što se radi na nivou BiH "veoma težak proces", jer postoje tri strane (bošnjačka, srpska i hrvatska) i unutar toga mnogo struja, navodeći da cilj srpske strane nije da napravi problem drugim stranama, već da "vrati autoritet Ustavnom sudu BiH".

Kada je reč o EU, Dodik je rekao da EU "nije ono što je bila i da ne veruje u Evropu koju nazire, kao i da EU u koju je imao poverenje više ne postoji".

Dodik je naglasio da se RS ne može odreći strateških ciljeva, da bi zauzvrat primala "neku finansijsku pomoć EU, koja nikad nije dovoljna".

"Ako nismo vidljivi, ne zanima nas EU, zašto bismo bili u procesima koji smanjuju našu autonomiju. Nismo mi naivni, danas zapadni svet nije jedino mesto finansiranja. Njihovo finansiranje je sve rigoroznije i zasniva se na kupoprodaji. Ako vam nešto daju, traže promene u društvu", kazao je on.

Prema njegovim rečima, jednom kada bi RS izgubila to što ima, nikada to ne bi vratila, osim, kako je naglasio,"u jednoj varijanti koju neće da pomene".

"Mi Srpsku ne damo. I to shvataju u Briselu. Kad vide da postoje alternative, skaču na nas", rekao je Dodik.

Još je naglasio da RS ima dobre odnose sa Moskvom, dodavši da Zapad "stalno nešto traže, a Rusi samo pitaju kako mogu pomoći".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik podneo krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika u BiH
1

Republika Srpska

08.07.2023. 18:40

Dodik podneo krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podneo je krivičnu prijave protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, ali i direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve