Vesti
08.07.2023. 18:40
Beta

Republika Srpska

Dodik podneo krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika u BiH

1
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podneo je krivičnu prijave protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, ali i direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine.

"Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podneo Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, jer se već duže vreme neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika, za šta nema odluku Saveta bezbednosti UN", napisao je Dodik na Twitteru.

Prusinu je prijavio Tužilaštvu BiH, jer je "omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika", čime je, kako smatra, počinio krivično delo "nesavestan rad u službi".

Šmit je u prošlu subotu poništio zakone usvojene u Narodnoj skupštini RS, prema kojima taj bh. entitet neće primenjivati odluke Ustavnog suda BiH, kao ni visokog predstavnika u BiH.

Šmit je nametnuo i izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se neprovođenje odluka visokog predstavnika tretira kao krivično delo, za šta su predviđene zatvorke kazne, ali i smene sa dužnosti.

Njegove odluke odmah po donošenju objavljene su na zvaničnoj stranici Kancelarije visokog predstavnika (OHR), a dan kasnije izmene Krivičnog zakona BiH objavljene su u "Službenom listu BiH".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve