Vesti
15.02.2022. 18:05
Tanjug

Pita se Dodik

"Zašto bi Srbi simpatisali NATO?"

NATO
Izvor: Shutterstock

"NATO je dva puta bombardovao Srbe bez podrške Saveta bezbednosti UN i nije pošteno da se od Srba očekuje da simpatišu one koji su bacali bombe na njih", izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Fajnanšel tajms.

Dodik je naglasio da je bombardovanje oblikovalo kolektivni osećaj Srba prema Alijansi, te da su Srbi, kao i Rusi, sumnjičavi kada se radi o ulozi NATO u Evropi.

"NATO je dva puta bombardovao Srbe bez podrške Saveta bezbednosti UN. To je oblikovalo kolektivni osećaj Srba. Nije pošteno očekivati od nas da simpatišemo one koji su bacali bombe na nas", rekao je Dodik.
 

Istakao je da njegova agenda nije povezana sa ruskom i da BiH treba da ostane neutralna usled rastućeg straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, Zapad je ignorisao mišljenje Srba u BiH kada je reč o uočenim opasnostima u multietničkim društvima i ograničavanju spoljnog uticaja, dok su predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban to prihvatili.

"Saosećam sa Rusijom, koja veruje da je njena bezbednost nepovrediva i da treba da štiti svoju bezbednost. Putin mi nikada nije rekao da moram bilo šta da uradim i uvek je poštovao Dejtonski sporazum", naveo je Dodik.

Na pitanje da li je spreman da ostvari svoje pretnje u vezi sa povlačenjem Republike Srpske iz institucija na nivou BiH, Dodik je odgovorio potvrdno, rekavši da Srpsku ne treba olako shvatiti i da su Srbi ubeđeni da su u pravu.

Dodik je, međutim, posebno naglasio da neće rizikovati izbijanje nasilja zarad sprovođenja zacrtanih ciljeva.

"Ne želim rat. To nije naša agenda. Neću žrtvovati mir za status Republike Srpske", rekao je Dodik.

Naglasio je da BiH mora da zadrži granice ustanovljene Dejtonskim sporazumom i širu autonomiju za sva tri konstitutivna naroda u BiH, uz napomenu da je narušena ravnoteža moći i da je Bošnjacima omogućen veći uticaj.

"Ustavne nadležnosti su se promenile. Nivou BiH data su neprikladna ovlašćenja. Nismo oduševljeni BiH i ona nam je nametnuta", kazao je, između ostalog, Dodik, prenela je Srna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vens-Ovenov plan: Nigde nema Srpske
Vens i Oven, 16. 1. 2022.

Čedomir Antić

17.01.2022. 07:05

Vens-Ovenov plan: Nigde nema Srpske

Istorija je sudbina, koja se, bar kad su u pitanju Srbi u Bosni i Hercegovini, ne menja. Ona se jednako surovo i neizmenjenog lica, kao preki sud vraća u određenim vremenskim intervalima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve