Vesti
21.02.2022. 13:50
Tanjug

"Za dostojanstven rad"

Zašto su srpski naučnici najavili protest

Nauka, naučnici
Izvor: Shutterstock

Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti u ponedeljak je ponovo predao zahtev Vladi Srbije za hitno ukidanje razlika u platama istraživača u istim zvanjima, koji po tvrdnjama sindikata dostižu i do 60.000 dinara, kao i siguran posao za sve naučnike i istraživače.

Na pitanje kakav odgovor očekuje, predstavnik sindikata Srđan Atanasovski odgovara da ih brine što "razgovori nemaju nikakvu agendu i dnevni red", ali, ističe, spremni su na svaku vrstu razgovora.

"Na stolu moraju da postoje konkretna rešenja i ponude, da bismo razgovore mogli da vodimo u konstruktivnom duhu, a ne samo da razgovaramo da bismo razgovarali", poručio je Atanasovski novinarima.
 

On ne očekuje da će se to pitanje rešiti za sedam dana, jer, kako kaže, Vlada za 10 godina nije uspela da sprovede svoje zakone.

Sindikat nauke najavio je protest za 28. februar, a jedino što bi moglo da ga odloži, kaže Atanasovski, bilo bi ispunjenje zahteva, što bi "bilo veliko iznenađenje".

Sindikat nauke pokrenuo je prošle godine kampanju "Za dostojanstven rad u nauci", kako bi se, ističu, poboljšao život naučnika i naučno-istrazivački rad.

Oni napominju i da, "uprkos tome što rad u nauci ne odgovara zakonom definisanim uslovima za radni odnos na određeno vreme, mladi istraživači, kao i svi istraživači angažovani na fakultetima, po pravilu dobijaju ugovore na godinu dana".

Sindikat navodi da to u praksi znači da su oni na svojevrsnom neodređenom probnom radu, koji, naglašavaju, u pojedinim slučajevima traje i više od 13 godina.

Oni od resornog ministarstva traže da garantuje trajno fiansiranje svih zaposlenih i tako omogući zaključivanje ugovora o radu na neodređeno.

Predstavnici Sindikata predali su i krajem januara zahtev za "dostojanstven radni položaj naučnica i naučnika".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Doktor iz Srbije radi na proizvodnji vakcine protiv korone
Vladimir i Nataša Cmiljanović

Vladimir Cmiljanović

05.11.2021. 05:00

Doktor iz Srbije radi na proizvodnji vakcine protiv korone

Dr Vladimir Cmiljanović je naučnik koji se bavi proučavanjem aktivnosti imunološkog sistema za odbranu od virusa koji stalno mutiraju. Onkologija i virusologija su oblasti njegovog istraživanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve