Vesti
11.07.2023. 17:25
RTS

Rezultati testa baš loši

Zbog čega je srpski jezik bio bauk za male maturante

učenik, škola, ispit
Izvor: Shutterstock

Rezultati testa iz srpskog jezika na maloj maturi iznenađujuće su loši. Iako su pitanja bila slična kao i prethodnih godina, prosečan broj bodova koji su đaci osvojili bio je 10,73. Šta je to osmacima zadalo najviše muke?

Godinama je matematika bila bauk osnovcima, ali izgleda da više nije. Bar prema rezultatima sa male mature. Tekst o Pupinovom boravku u Americi zadao je osnovcima najviše muke. I poneki pridev.

"Zadatak koji im je pravio problem ove godine bio je zadatak u vezi sa značenjem prideva gord, gde se tražio njegov sinonim, a tačan odgovor je bio ponosan. Deca nisu zaključila da je taj kontekst bio da se zaokruži odgovor ponosan, zaokruživali su srećan, radostan, ushićen, ali ne i tačan odgovor", izjavila je za RTS Jovana Šćepanović sa Instituta za srpski jezik SANU.

Iako su pitanja bila slična kao i prethodnih godina, prosečan broj bodova koji su đaci osvojili bio je 10,73, skoro dva poena manje nego prošle godine i ubedljivo najmanje od uvođenja male mature.

"Možda je donekle doprinelo i to što smo ove godine probali da nemaju sva deca istim redosledom napisane odgovore što znači da smo na neki način eliminisali u izvesnoj meri prepisivanje, pa bismo mogli reći da su ovi rezultati realno stanje kod generacije ovogodišnjih osmaka", dodao je Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Šćepanovićeva kaže da krivca ne vidi u učenicima ili u vrednim profesorima i nastavnicima srpskog jezika, kao ni u testu koji je bio ove godine vrlo sličan prethodnim testovima.

"Ako bismo baš morali da nađemo uzrok to bi moglo da bude višedecenijsko urušavanje prosvete i srpskog jezika i književnosti", naglasila je Šćepanovićeva.

Sada predstoje analize.

"Svake godine u avgustu i septembru škole dobiju izveštaje sa rezultatima dece u njihovoj školi i to njima interno pomaže da usmeravaju rad svojih nastavnika. Mi radimo izveštaj za ceo obrazovni sistem što će dati smernice obrazovnom sistemu šta dalje treba da se radi", poručio je Ranđelović.

Slabije urađeni testovi, lošiji uspeh u školi, tek ove godine nikad manje poena nije bilo potrebno da se upišu tradicionalno najtraženije škole.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve