Vesti
11.02.2023. 12:30
RTS

Ako se izmesti zoo-vrt...

Da li sme da se gradi na Kalemegdanu i ko je za to nadležan

nekretnine, zidanje
Izvor: Shutterstock

Kada je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio izmeštanje Zoološkog vrta, pojavile su se glasine da bi jedan od razloga mogao da bude i potencijalna gradnja na Kalemegdanu.

Na Kalemegdanu, kao kulturnom dobru od izuzetnog značaja, zabranjena je gradnja, tako da se dozvole dobijaju uglavnom za radove koji se odnose na zaštitu ili obnovu tvrđave.

"Zabranjena je bilo kakva vrsta dogradnje, pregradnje ovog kulturnog dobra, izgradnje novih objekata koji svojom arhitekturom ili gabaritima mogu da ugroze spomenička svojstva, izgradnja objekata koji nisu u funkciji ovog kulturnog dobra, izgradnja bilo kojih objekata bez prethodnih arheoloških istraživanja", kaže Jovana Šunjevarić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kada je Grad odlučio da se gondolom povežu park Ušće i Kalemegdan, deo javnosti je burno reagovao.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da su dali uslove pod kojima bi eventualno gondola mogla da se gradi. Na osnovu tih uslova, gondola bi se gradila samo u slučaju da arheološka istraživanja pokažu da na tom mestu nema vrednih nalaza.

Kako sporovi i dalje traju, pitanje je da li će ovaj projekat uopšte biti realizovan.

Ipak moguće graditi

Da je u zoni Kalemegdana ipak moguće graditi, pokazuje plan koji je Grad usvojio i na osnovu kojeg je, između postojećih terena Sportskog centra Milan Gale Muškatirović i Kule Nebojše dozvoljena gradnja sportskih sadržaja.

"Republički zavod je i tada učestvovao u izradi tog planskog dokumenta i jasno je ograničenje po pitanju proširenja tih sportskih sadržaja. Nažalost, sva naša mišljenja i naše primedbe nisu usvojeni, odnosno gradska uprava i Komisija za planove nije usvojila sve naše primedbe, tako da je taj plan pušten u proceduru mimo kompletnog stava zaštite, odnosno Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture", ističe Jovana Šunjevarić.

Javno preduzeće Kalemegdanska tvrđava održava prostor tvrđave i nadležno je za privremene objekte koji se postavljaju da bi pružali usluge posetiocima.

"Od velikog značaja je zakon o komunalnim delatnostima kojim se uređuju sva pitanja vezana za komunalni red i javne površine. Prvenstveno među najznačajnijima je odluka o postavljanju privremenih objekata, o postavljanju tezgi, o oglašavanju. Takođe, zakon o kulturnim dobrima, kao što je Beogradska tvrđava - za bilo kakvo izvođenje radova ili projektovanje prvenstveno moraju u potpunosti da se ispune uslovi i da se dobije saglasnost nadležnog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Grada Beograda", ističe Nataša Tomić iz "Beogradske tvrđave".

Prostor ZOO vrta, čije je izmeštanje planirano još detaljnim planom regulacije iz 1969. godine, a aktuelizovano ovih dana, čini jedinstvenu celinu sa tvrđavom i za njega važe ista pravila.

O tome šta će se dešavati sa lokacijom kada se preseli, zasad nema informacija, piše RTS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kalemegdan pre nego što je napravljen zoo-vrt (FOTO)
Kalemegdan, Beograd

Pogledajte...

05.02.2023. 13:51

Kalemegdan pre nego što je napravljen zoo-vrt (FOTO)

Ne znamo još kako će Kališ izgledati bez zoo-vrta, koji će biti premešten na Adu, ali znamo kako je Beogradska tvrđava izgledala pre nego što su u jednom njenom delu uselile velike i male životinje, ptice, i gmizavci iz celog sveta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve