Vesti
09.09.2022. 12:39
Beta

Stiže zima...

Zorana Mihajlović: "Isporuke gasa su redovne"

struja, gas
Izvor: Shutterstock

Srbija u ovom trenutku nema problema u isporuci gasa, ali se država kroz punjenje skladišta i krizne planove priprema za slučaj poremećaja u snabdevanju tokom zime zbog situacije u Evropi, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Niko danas ko je zavisan od Ruske Federacije za snabdevanje gasom ne može biti siguran. Prekid isporuke gasa zemljama EU preko Severnog toka 1 nije neočekivan, jer ne samo sada, već i prethodnih meseci i poslednjih godina Rusija koristi energetske resurse kao svoje političko oružje", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije gde je govorila na konferenciji "Dani Amerike u Beogradu".

Kako je istakla, sada je jasno koliko je važno što je izgradjen gasovod Balkanski tok i što Srbija ima mogućnost nabavke gasa iz dva pravca.

"Takođe, gradimo gasovod Niš-Dimitrovgrad i iduće godine moći ćemo da gas kupujemo i od drugih snabdevača", rekla je Mihajlović.

Dodala je da se ne zna šta može da se desi u narednom periodu, da li će biti novih sankcija i da li će neka od tranzitnih država odlučiti da ne isporučuje dalje gas, ali je Srbija kao država spremna za slučaj da dodje do poremećaja u snabdevanju tim energentom. 

"Popunjavamo zalihe i u skladištu u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj, imamo krizne planove. Ali, bez razumevanja velikih sila nema izvesnosti. Ovo mora da se završi, inače će odvesti svet u još veću krizu i dublje podele i iz toga je pitanje kako ćemo izaći", rekla je Mihajlović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Rusija će prekinuti isporuke nafte i gasa onima koji ograniče cene"
gas, gasovod

Putin preti

07.09.2022. 13:57

"Rusija će prekinuti isporuke nafte i gasa onima koji ograniče cene"

Moskva više neće isporučivati naftu ili gas zemljama koje ograničavaju cenu, upozorio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, dok Zapad razmatra uvodjenje takve mere.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve