Vesti
30.05.2023. 13:20
Beta

Zrenjanin

Mrtve ribe u Begeju, opet

ribe
Izvor: Shutterstock

Iz Begeja u Zrenjaninu širi se smrad, površinom pluta uginula riba i to je slika koja je se ponavlja svake godine u ovo vreme, zbog visokog vodostaja Tise u koju se uliva i nedostatka prečistača otpadnih voda u tom gradu.

Građani koji žive u centru grada u blizini obale Begeja kažu da je svake godine situacija ista i da su zbog toga primorani da zatvaraju prozore i borave u zatvorenom.

Gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura je rekao da je protok Begeja zaustavljen zbog visokog vodostaja Tise koji kod Titela iznosi 484 centimetra i nalazi se na granici uvođenja mera redovne odbrane od poplava.

Navodi i da je prevodnica Stajićevo otvorena, ali da to nije dovoljna mera, jer Tisa ne može da primi vodu iz Begeja i da je to i razlog zbog kojeg se u gradu osećaju neprijatni mirisi, ali da su prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će vodostaj Tise danas i sutra biti u stagnaciji i da se opadanje vodostaja može očekivati u sredu.

"Ovakvi i slični problemi sa Begejom nam se ponavljaju, povećana koncentracija zagađenja dolazi i od ulivanja otpadnih voda u Begej, pa je to osnovni razlog da se nastavi sa projektom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, na čemu insistira lokalna samouprava, a čija realizacija je toku i za šta je investitor dobio građevinsku dozvolu", ukazao je Salapura.

Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda i sva otpadna voda izliva se u Begej, a ugovor o izgradnji centralnog prečistača u Zrenjaninu potpisan je krajem 2020. godine sa kompanijom "Metito" kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i UAE, u vrednosti od 30 miliona evra.

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda grada Zrenjanina biće izgrađeno na obodu industrijske zone Jugoistok - Ečka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo šta je poubijalo ribe u Odri
odra, reka odra, ribe, uginule ribe

Reč nemačkih stručnjaka

01.10.2022. 20:15

Evo šta je poubijalo ribe u Odri

Pomor ribe u Odri prošlog meseca najverovatnije su uzrokovale otrovne alge, rekli su nemački stručnjaci u izveštaju koje je objavilo ministarstvo za zaštitu životne sredine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve