Zdravlje
12.04.2023. 10:15
R.E./ WebMD

Nova varijanta

Ako vas svrbe oči, možda je... korona?!

žena, oči, glavobolja
Izvor: Shutterstock

Prema izveštajima, nova varijanta kovida pod nazivom “Arkturus”, može izazvati simptome kod dece koji se u početku teže primećuju. Odnosno, teže se dovode u direktnu vezu sa korona virusom.

Poznati pedijatar u Indiji pregledao je decu koja su se žalila na svrab u očima, kao da imaju konjuktivitis.

Novi simptom svraba u očima praćen je uz visoku temperaturu i kašalj.

Indija takođe beleži porast incidencije drugog virusa kod dece sa sličnim simptomima zvanim adenovirus. Kovid i adenovirus se ne mogu razlikovati bez testiranja, a mnogi roditelji ne žele da testiraju svoju decu jer su brisevi neprijatni.

Jedan lekar je rekao novinama da je među desetoro dece sa simptomima sličnim kovidu, dvoje ili troje dece imalo pozitivan test na kovid koji je uzet kod kuće.

Indijski zdravstveni zvaničnici ove nedelje sprovode probne vežbe kako bi testirali koliko su bolnice u zemlji pripremljene za sve veći broj slučajeva, piše "WebMD".

Indija je imala poteškoća tokom izbijanja kovida 2021.godine, kada su viđeni bolesni ljudi kako leže na trotoarima u blizini prepunih bolnica, a pojavili su se izveštaji o crnom tržištu na kojem su pojedinci kupovali kiseonik.

Arkturus (formalno, subvarijant Omikrona XBB.1.16) pre 2 nedelje našao se na radaru SZO, nakon uspona u Indiji. Portparol SZO je to nazvao "spektaklom koji vredi pogledati".

"The Times of India" izvestio je da postoje 234 nova slučaja Omirona XBB-a.1.16 , u poslednjih 5.676 novih infekcija u zemlji, što znači da podvrsta čini 4 odsto novih slučajeva kovida.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Korona će uskoro biti kao sezonski grip"
Koronavirus

SZO

18.03.2023. 02:05

"Korona će uskoro biti kao sezonski grip"

Korona virus će uskoro biti uporediv sa pretnjom sezonskog gripa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, koja se nada da će ove godine ponovo smanjiti svoj maksimalni nivo upozorenja.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
31°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve