Zdravlje
09.08.2023. 07:05
R.E./ WebMD

Kod beba i dece

Alergija ili intolerancija na hranu - važno je znati razliku

alergija, hrana
Izvor: Shutterstock

Tokom prvih godina odrastanja deca će pokazivati znake alergije ili netolerancije na hranu, jer se njihov imuni i probavni sistem još uvek razvijaju. Iako i jedno i drugo mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod vašeg deteta, alergije na hranu i netolerancije na hranu nisu ista stvar.

Važno je znati razliku kako biste znali kako pristupiti hranjenju vašeg deteta.

Netolerancija na hranu

Netolerancija na bilo koju hranu utiče na probavni sistem. To znači da vaše dete ima problema sa varenjem određene hrane ili grupe hrane.

Vaše dete može imati intoleranciju na hranu ako u njegovom telu nema određenog enzima ili nije dovoljno za potpuno varenje hrane.

Netolerancija na hranu izaziva dijareju, bol u stomaku, blagi osip na koži i svrab, nadimanje…

Korisno sredstvo za otkrivanje uzroka netolerancije je dnevnik hrane.

Zabeležite svakoga dana šta vaše dete jede, kao i sve simptome koji se manifestuju. Jednom kada identifikujete potencijalne okidače, možete početi da izbacujete određene namirnice i pratite da li se simptomi poboljšavaju.

Intolerancija na hranu se ne može izlečiti.

Alergije na hranu

Kada je vaše dete alergično na bilo koji proizvod ili grupu hrane, njegov imuni sistem hranu doživljava kao stranog napadača.

Telo vašeg deteta proizvodi antitela na ovu hranu. Sledeći put kada određena namirnica uđe u telo vašeg deteta, imuni sistem će osloboditi ova antitela zajedno sa hemikalijom koja se zove histamin.

Jednom kada histamin uđe u telo, u roku od nekoliko minuta ili sati dete može doživeti neke od sledećih reakcija – povraćanje, dijareju, grčeve.

Postoje i ozbiljniji simptomi, koji nekada mogu biti opasni po život – otok, ekcem, oticanje usana, jezika ili usne šupljine, svrab i stezanje u grlu, otežano disanje, nizak krvni pritisak…

Ovi simptomi  nazivaju se anafilaksija i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć sa injekcijom epinefrina (Epipena), piše "WebMD".

Najčešći alergeni na hranu su  kikiriki, orašasti plodovi, jaja, riba, mleko, soja, pšenica…

Dete može prerasti alergiju na određenu hranu, a to je najčešće slučaj sa kravljim mlekom, jajima, sojom i pšenicom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate koje piće najviše hidrira organizam? Nije voda
Voda, žeđ, hidratacija

Pokazalo istraživanje

30.06.2022. 07:10

Da li znate koje piće najviše hidrira organizam? Nije voda

Kada ste žedni verovatno ćete prvo posegnuti za čašom vode, međutim rezultati jedne studije sugerišu da postoji piće koje će vam još bolje utoliti žeđ i još više hidrirati organizam.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve