Zdravlje
08.01.2022. 18:05
R.E.

Ekspert tvrdi

Bris iz grla brže otkriva omikron nego bris iz nosa

Korona, testiranje, test, PCR
Izvor: Shutterstock

Bris iz nosa koji se uzima prilikom brzog antigenskog testa neće pouzdano otkriti omikron soj u prvih nekoliko dana infekcije korona virusom, pa bi proizvođači testova trebalo da zatraže od regulatornih vlasti da korisnici sami uzimaju uzorke iz grla, rekao je ekspert za infektivne bolesti Majkl Majna.

Majna je to rekao nakon što je jedna studija utvrdila da je PCR tri dana brže otkrivao omikron od antigenskog testa.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izrazila je zabrinutost oko samostalnog uzimanja brisa iz grla, preneo je Rojters.

Zaražene osobe mogu da prenesu omikron drugima kada im se virus nalazi u grlu i pljuvački, pre nego što im dođe do nosa, tako da je bris iz nozdrva rano uzimati na početku infekcije, jer postoji mogućnost da se ne otkrije, rekao je Majna, bivši član harvardske Škole za javno zdravlje, a sada glavni naučni zvaničnik američkog sajta eMed.

Na osnovu studije "medRxiv" u kojoj su analizirani nalazi 29 zaraženih radnika u visokorizičnim profesijama, utvrđeno je da je PCR test detektovao omikron u proseku tri dana pre antigen testa.

PCR test samo za omikron

EU potvrdila validnost

laboratorija

EU potvrdila validnost

22.12.2021. 14:55

PCR test samo za omikron

Njima su rađena oba testa - antigenski i PCR.

"Kada je negativan antigenski test, zaraženi i dalje mogu imati veliki broj patogena i tako mogu da inficiraju ostale", rekla lider studije Blajt Adamson iz njujorške kompanije za smanjivanje rizika "Infektus ekonomiks LLC".

Majna je dodao da, kada antigenski test pokaže pozitivan rezultat, onda je vrlo pouzdan.

Na društvenim mrežama su pojedini eksperti savetovali da korisnici antigen testa prvo uzmu bris iz grla, pre nego što dođu do nosa, ali FDA navodi da korisnici treba da prate uputstva proizvođača zbog bojazni da može da dođe do povrede, ako se alat ne koristi pravilno.

"Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da uzorke iz grla treba da uzimaju obučeni zdravstveni radnici", dodaje FDA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se lečiti od omikrona
grip, korona, temperatura, nazeb

Saveti

08.01.2022. 07:10

Kako se lečiti od omikrona

Epidemiolog Tomislav Radulović ističe za "Blic" da nije neophodno da svako ko oseti i najblaže simptome odmah stane u red ispred kovid ambulante.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
-1°C
26.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve