Zdravlje
22.12.2021. 14:55
R.E.

EU potvrdila validnost

PCR test samo za omikron

laboratorija
Izvor: Shutterstock

Zajednički istraživački centar Evropske komisije potvrdio je validnost nove metode detekcije specifične za omikron soj korona virusa, što u praksi pruža mogućnost svakoj laboratoriji koja koristi standardnu PCR tehnologiju da identifikuje omikron varijantu brzo i bez potrebe za dugotrajnim sekvenciranjem.

Nova metoda PCR testa, razvijena od strane naučnika EU, pokazala se visoko efikasnom u testovima na omikron, a zasnovana je na modifikovanom reagensu koji se može brzo naruciti od strane redovnih dobavaljača pcr testova i brzo primeniti u labaratorijama širom sveta.

U Briselu naglašavaju da je brzo širenje novih varijatnti virusa korona samo povećalo potrebu za tačnom dijagnostikom.

”Nova metodologija testiranja koju je danas predstavio naš Zajednički istraživački centar pomoći će da se osigura da se varijanta Omikron brže otkrije i da se smanje labaratorijska opterećenje. Na taj način možemo bolje razumeti širenje Omikrona, efikasnije izolovati slučajeve i smanjiti već znčajan pritisak na naše zdravstvene sisteme”, izjavila je evropska komesarka za zdravlje, Stela Kirijakides.

Ovaj novi metod će ove srede biti predstavljen i državama članicama u Komitetu za zdravstvenu bezbednost.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Omikron soj može da zarazi miševe i pacove
miš

Istraživanje pokazalo

21.12.2021. 23:40

Omikron soj može da zarazi miševe i pacove

Omikron soj korona virusa može da zarazi miševe i pacove, što drugi sojevi virusa nisu mogli, saopštila je direktorka ruske Agencije za zaštitu potrošača Ana Popova.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve