Zdravlje
20.12.2021. 21:10
Tanjug

Direktor "Bionteka"

"Vakcine same po sebi neće zaustaviti pandemiju"

vakcine
Izvor: EPA / CONSTANTIN ZINN

Izvršni direktor "Bionteka", nemačke kompanije koja stoji iza vakcine "Fajzer/Biontek", izjavio je da rani podaci o efikasnosti te vakcine protiv omikron soja deluju "umirujuće", ali je upozorio da vakcine same po sebi neće zaustaviti pandemiju.

Direktor "Bionteka" Ugur Šahin je za francuski list "Mond" rekao da preliminarni podaci iz Britanije i Južne Afrike ukazuju na "efikasnost od oko 70 odsto nakon treće doze, i od oko 20 do 40 odsto nakon druge doze".

Šahin kaže i da čeka podatke iz stvarnog života kako bi procenio tačnost jedne nemačke studije koja ukazuje na brz gubitak efikasnosti na oko 25 odsto nakon tri meseca, čak i nakon tri doze.
 

"Vremenom će doći do opadanja efikasnosti protiv omikrona, što je vrlo verovatno, ali još uvek moramo da izmerimo brzinu", rekao je on.
 

 

Šahin poručuje i da neće zasnivati predviđanja na preliminarnim laboratorijskim podacima, već na podacima iz stvarnog života.

"Očigledno je da smo daleko od 95 odsto efikasnosti koje smo imali protiv početnog oblika virusa. Ali nakon treće injekcije, čini se da naša vakcina pruža 70 ili 75 odsto zaštite od bilo kog oblika bolesti, što je i dalje dobar rezultat za vakcinu", dodao je Šahin.

On, međutim, upozorava da sama vakcina neće zaustaviti pandemiju.
 

"Čak i trostruko vakcinisani ljudi mogu preneti bolest i moraće da se testiraju, posebno u kontaktu sa ranjivim ljudima. S obzirom da varijanta omikron postaje dominantna, zaštitne mere će ostati neophodne, posebno ove zime", zaključio je Šahin.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO dala ime novom soju koronavirusa - Omikron
Koronavirus

"Zabrinjavajući"

27.11.2021. 10:13

SZO dala ime novom soju koronavirusa - Omikron

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je novom soju koronavirusa koji je klasifikovala kao "zabrinjavajući", dala ime "Omikron" prema slovu grčkog alfabeta.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve