Zdravlje
04.02.2024. 15:46
R.E.

Nada postoji

Prvi PACIJENTI dobili eksperimentalnu terapiju PROTIV KARCINOMA

Nauka, naučnici
Izvor: Shutterstock

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili su eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma zasnovanu na inovativnom inženjeringu ribonukleinske kiseline (RNK).

Kliničko ispitivanje u Velikoj Britaniji novog, revolucionarnog tretmana nazvanog mRNA terapija, staviće na probu efikasnost ovog medicinskog pristupa u borbi protiv brojnih oblika karcinoma, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Ova ekperimentalna terapija primenjena je za sada samo na pacijentima u bolnici Hamersmit u zapadnom Londonu. Cilj kliničkog istraživanja je uspostavljane procene bezbednosti i efikasnost terapije u lečenju melanoma, raka pluća i drugih oblika tzv. solidnih tumora.

Novi tretman koristi genetski materijal poznat kao "messenger RNK" - ili mRNA - koji funkcioniše tako što u imunološkom sistemu pacijenta prepoznaje uobičajene tumor markere.

Cilj tretmana je da prepozna i bori se sa ćelijama raka koje oslobađaju te markere.

"Nove imunoterapije raka zasnovane na mRNK nude način da se imunološki sistem pacijenta aktivira u borbi protiv raka", objasnio je vođa ovog projekta doktor Dejvid Pinato sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Pinato kaže da je ovo istraživanje još uvek u ranoj fazi i da može proći više godina pre nego što tretman postane široko dostupan pacijentima. Međutim, novo ispitivanje postavilo je temelje za razvoj i uvođenje manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv kancerogenih oboljenja.

"Ovo nam neophodno da bismo mogli da preokrenemo tok kancerogenih oboljenja", dodao je dr Dejvid Pinato.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
04.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve