Zdravlje
23.10.2023. 16:00
R.E./ Healthline

Šta kažu stručnjaci

Najnoviji TikTok trend: Magnezijum i vitamin D protiv anksioznosti

vitamini, suplementi
Izvor: Shutterstock

Magnezijumom i vitaminom D protiv anksioznosti? Možda zvuči neverovatno, ali korisnici TikToka tvrde da ovo zaista pomaže…

Korisnik @tylerjohnwesley nedavno je objavio snimak koji je neverovatnom brzinom postao viralan, a trenutno ima više od 16 miliona pregleda.

Tajler je u svom video snimku rekao da je trik protiv anksioznosti svakodnevno uzimanje 500 miligrama magnezijum glicinata i 125 mikrograma vitamina D3.

On je ovaj “lek” protiv anksioznosti nazvao "500 miligrama mira", a njegovi pratioci su oduševljleni.

"Više nemam brige. Trideset godina sam imao, anksioznost tokom celog života. Nemam je više. Probajte ovo”, poručio je Tajler u svom videu na TikToku.

Snimak možete pogledati OVDE.

“Ovo je prva stvar koja mi je zaista pomogla”, “Čoveče, počeo sam da radim istu stvar pre nekoliko meseci. Radi!!!”, neki su od komentara ispod Tajlerovog video snimka.

Očigledno je da ljudi koji su isprobali ovu kombinaciju veruju da ona zaista pomaže, ali šta nauka kaže?

Da li se magnezijum i vitamin D zaista mogu koristiti za lečenje anksioznosti?

Kada je reč o TikTok trendovima, pogotovo medicinskim savetima, oprez je neophodan. Ne bi trebali da uvek verujete onome što vidite na društvenim mrežama, ali stručnjaci kažu da ovo i nije baš nemoguće.

Uma Naidu, direktor odeljenja za psihijatriju i ishranu u Opštoj bolnici Masačautes, rekla je za “Healthline” da “postoji jasna uloga vitamina D i magnezijuma u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti".

“Vitamin D deluje kao neurosteroid i igra ulogu u zaštiti od depresije i anksioznih poremećaja, a postoji dobro uspostavljena veza između nedostatka vitamina D i simptoma depresije, kao i povećane anksioznosti, jer nedostatak ili višak vitamina D igra presudnu ulogu u regulisanju stresa”, rekla je Uma.
 

Ona dodaje da je magnezijum mineral koji reguliše najmanje 300 različitih biohemijskih reakcija u telu, kao što su sinteza proteina i funkcionisanje mišića i živaca.

"Ovaj mineral pomaže u regulisanju mnogih ključnih neurotransmitera koji su uključeni u regulaciju raspoloženja", kaže Uma.

"Nedostatak magnezijuma je takođe povezan sa anksioznošću, umorom i niskim libido. U stvari, simptomi nedostatka ovog ključnog minerala uključuju napetost, razdražljivost i simptome anksioznosti."
 

Uma dodaje i to da je nedostatak magnezijuma u direktnoj vezi sa depresijom i smanjenim nivoom dopamine.

Ali, svakako vam ne preporučujemo da se protiv anksioznosti borite "na svoju ruku" i bez konsultacije svojim lekarom. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad TikTok saveti odu predaleko... Halapenjo leči čmičak?!
bol u oku, upala oka, oko, čmičak

Ne verujte baš u sve...

08.10.2022. 03:10

Kad TikTok saveti odu predaleko... Halapenjo leči čmičak?!

Sada zvanično možemo da kažemo da su TikTok saveti o kućnom lečenju otišli predaleko. Iako na ovoj društvenoj mreži može da se prikupi dosta korisnih saveta za negu kože ili kose, najnoviji trend koji cirkuliše internetom ovih dana je zaista zabrinjavajuć. Pojedini TikTok korisnici koriste halapenjo papriku kao lek protiv čmička!
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve