Zdravlje
30.06.2022. 07:10
R. E. / CNN

Pokazalo istraživanje

Da li znate koje piće najviše hidrira organizam? Nije voda

Voda, žeđ, hidratacija
Izvor: Shutterstock

Kada ste žedni verovatno ćete prvo posegnuti za čašom vode, međutim rezultati jedne studije sugerišu da postoji piće koje će vam još bolje utoliti žeđ i još više hidrirati organizam.

Istraživanje, koje je sproveo Univerzitet Sent Endruz iz Škotske, je pokazalo da voda prilično dobro hidrira telo, ali da napici koji imaju malo šećera, masti ili proteina čine da hidratacija traje duže, piše CNN.

Studija je pokazala da mleko hidrira više od vode jer sadrži šećer laktozu, proteine i masti. Sve ovo pomaže da se uspori pražnjenje tečnosti iz želuca i da organizam ostane hidriran tokom dužeg perioda.

Mleko takođe sadrži natrijum, koji deluje kao sunđer i zadržava vodu u telu i dovodi do manje proizvodnje urina.

"Ova studija potvrđuje mnogo toga što smo već znali: elektroliti – poput natrijuma i kalijuma – doprinose boljoj hidrataciji“, kaže dijetetičar Melisa Majumdar.

Međutim, važno je napomenuti da pića koja sadrže više koncentrisanog šećera, kao što su voćni sokovi ili Koka Kola, ne hidriraju toliko koliko ona pića koja sadrže manje šećera.

Sokovi će provesti malo više vremena u stomaku i prazniti se sporije u poređenju sa običnom vodom, ali kada ovi napici uđu u tanko crevo, njihova visoka koncentracija šećera se razblaži tokom fiziološkog procesa koji se zove osmoza.

Ovaj proces zapravo "povlači" vodu iz tela u tanko crevo da bi razblažio šećere koje ova pića sadrže.

Zaslađeni sokovi i gazirana pića ne samo da manje hidriraju, već i sadrže dodatne kalorije koje vas neće zasiti.

Ukoliko, kada ste žedni, imate izbor između soka i vode, uvek izaberite vodu.

Na kraju krajeva, bubrezima i jetri je potrebna voda kako bi se otarasili toksina iz našeg tela, a voda takođe igra ključnu ulogu u održavanju elastičnosti i gipkosti kože. To je najjeftinija hidratantna krema koja postoji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve