Zdravlje
21.11.2023. 12:43
R.E.

Ministarka zdravlja

Grujičić: "Osnovne stomatološke usluge će biti besplatne"

stomatolog, zubar
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić objasnila je da će stomatološke usluge ponovo biti dostupne svima uz overenu zdravstvenu knjižicu.

Ona je navela da je cilj vratiti stomatologe u domove zdravlja i u gradskim i u seoskim sredinama.

"Do sada su zaštitu imala deca i odrasle osobe preko 65 godina. Ispostavilo se da radno sposobna grupacije nemaju jasnu stomatolšku zaštitu. Postoji dobra mreža privatnih stomatoloških ordinacija, ali nisu svi u mogućosti da plate određenu vrstu usluga koja je njima potrebna. Sa druge strane izgubili smo preventivu stomatoloških usluga, vi nemate obavezu pacijenata da se jave svom stomatologu radi pregleda. Stomatologija je nešto što je potpuno neshvatljivo isključeno 2008. godine i urađeno je na nezakonit način. Stomatolozi koji su se žalili dobili su na sudovima, jer su praktično preko noći ostali bez posla. Mnoge zdravstvene ustanove su i dalje u blokadi, upravo zbog toga", rekla je ministarka zdravlja gostujući na televiziji K1 

 

Grujičić je rekla da će osnovni stomatološki pregledi biti besplatni, ali tek pošto se promeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

"Osnovne besplatne stomatološke usluge će biti besplatne. Onaj koji hoće specijalne usluge i dalje će ići kod privatnika. Prvo moramo da promenimo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a onda  uslove za obavljanje određenih zdravstvenih aktivnosti. Formirali smo novu Republičkuu zdravstvenu komisiju za stomatologiju i oni će predložiti uslove koji će biti na nivou Doma zdravlja. Ja očekujem da će biti i protetika, jer mislim da je neophodno, ali ostaje da se vidi koja i kakva".

Navela je da mora da se obavi mnogo koraka pre nego što se steknu uslovi za besplatne stomatološke usluge i istakla je da bi to moglo da zaživi od 1. januara 2025. godine.

"Mi moramo da promenimo Zakon o zaštiti i taj predlog će biti promenjen do zasedanja prve skupštine, zatim sledi zakon o zdravstvenom osiguranju i na kraju promena pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti. Ja mislim da od januara 2025. godine može da se krene sa ovakvim načinom rada. Mi moramo prvo da situaciju sredimo u državnim  ustanovama, da se tačno znaju normativi, platni razredi, da se izjednače i približe određene plate ljudima, koji nisu medicnski radnici, ali bez kojih medicina i lečenje ne može da se sprovodi normalno. Ono čime sam ja posebno nezadovoljna je kontrola u zdravstvenim ustanovama. Ona mora biti daleko veće. Treba da ih kontroliše zdravstvena inspekcija, koja nema dovoljno ljudi, jer nerado rade, jer su male plate. Moja ideja je da angažujemo mlade penzionere između 65 i 70 godina, iskusne lekare, koji su se bavili određenom granom medicine, da oni dobiju tu mogućnost da kontrolišu redovno. Ne govorim o vanrednim kontrolama".

Ministarka je dodala i da privatnici takođe žele da uđu u sistem besplatnih stomatoloških usluga.

"Reakcija privatnika me pozitivno iznenadila, jer oni ljudi u svemu tome vide i svoj interes, ali prvo moramo da sredimo Domove zdravlja. Naša deca koja završavaju stomatologiju, moraju da imaju mogućnost da se zaposle", rekla je Danica Grujičić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verovali ili ne: Sve zube ima samo 16 odsto stanovnika Srbije!
zubi

Istraživanje

25.05.2022. 17:55

Verovali ili ne: Sve zube ima samo 16 odsto stanovnika Srbije!

Sistematski pregledi predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca u Nišu obavljeni tokom prošle godine pokazali su da oko 70 odsto dece ima jedan ili više karijesnih zuba, što je značajno više u odnosu na samo tri godine pre toga, izjavila je Olivera Radulović iz Instituta za javno zdravlje Niš.
Close
Vremenska prognoza
mist
2°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve