Zdravlje
24.04.2024. 09:40
Beta

Danica Grujičić

Zašto po seoskim apotekama NE RADE diplomirani FARMACEUTI

apoteka farmaceut lekovi
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je obilazeći mala mesta po Srbiji shvatila da u velikom broju apoteka rade farmaceutski tehničari, a da to nije u skladu sa zakonom.

Grujičić je na televiziji Prva kazala da u skoro svakoj ambulanti u Srbiji postoji apoteka i ocenila da je to dobro, ali da trenutno postoji manjak farmaceuta pa zato farmaceutski tehničari rade u tim objektima.

"Ne možemo da pozatvaramo apoteke po selima. Nije u redu prema ljudima koji tamo žive, ali moramo da radimo na rešavanju ovog problema", navela je ministarka.

Ona je dodala da postoji i deficit zdravstvenih inspektora i da država "mora da im poveća plate".

"Inspektor ima 60.000 platu. To je malo. Kažu nije sve u novcu, pa izvinite, ali jeste. Čovek mora da bude visoko obrazovan i da ima iskustvo da bi bio dobar inspektor i na kraju dana važno je šta on može da kupi za tu platu", izjavila je Grujičić.

Kazala je da misli da je dobra ideja da penzionisane lekare koji imaju vremena država angažuje da obavljaju inspekcijske poslove, ali da je neophodno promeniti odredbe Zakona o inspekcijskom nadzoru i Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve