Zdravlje
02.03.2023. 13:00
BETA-AFP

Najnovija studija

Dovoljno je da se samo malo razdrmamo i da sebi produžimo život

šetnja, fizička aktivnost
Izvor: Shutterstock

Čak i kada se smanji na nekoliko minuta dnevno, fizička aktivnost je povezana sa nižim mortalitetom, zaključuje se u velikoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu "British Journal of Sports Medicine".

Mala fizička aktivnost neaktivnih ljudi dovoljna je da pruži zaštitu, navodi se u studiji.

"Prednosti fizičke aktivnosti za zdravlje su dobro poznate i predmet su veoma velikog broja studija. Ali neke tačke moraju da budu razjašnjene, kao što je precizan nivo aktivnosti neophodan za konkretno poboljšanje zdravlja", dodali su stručnjaci.
 

Studija je pokušala da odgovori na to pitanje na osnovu oko 200 već postojećih radova, čiji su se zaključci ponekad pokazali neskladnim.

Ali prikupljanjem svih ovih podataka, koji predstavljaju ukupan uzorak od 30 miliona ljudi, istraživači su zaključili da su efekti fizičke aktivnosti brzo uočljivi.

Kod potpuno neaktivne osobe, dovoljno je da uloži jedva više od jednog sata nedeljno aktivnosti, kvalifikovane kao umerene do intenzivne, da bi se rizik od prerane smrti smanjio za gotovo četvrtinu (23 odsto).

"Samo morate pronaći deset minuta dnevno", rekao je epidemiolog Soren Brejdž sa Univerziteta u Kembridžu, jedan od autora studije.

Prema njegovim rečima, ne mora da se ide u teretanu, već da se obavi neka fizička aktivnost koja je deo svakodnevnog života.

Naučnik je predložio brzu šetnju ili mogućnost pešačenja dela puta do posla.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Znaci da se ne krećete dovoljno
lenjost, ležanje, dosada, TV

Promenite navike

25.09.2022. 16:25

Znaci da se ne krećete dovoljno

Svakodnevno kretanje je od velike važnosti za zdravlje. Međutim, mnogi se zbog prirode posla koji rade, ili drugih razloga ne kreću dovoljno, a kao posledica toga javljaju se razne tegobe. Pročitajte koje su najčešće...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve