Zdravlje
20.08.2023. 10:30
R. E. / RTS

I dalje biti oprezan

Doktorka o novom soju korone i porastu pozitivnih testova u Srbiji

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Dr Snežana Rsovac, specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj, izjavila je da se prati novi soj korone BA.2.86, ali da nema obaveštenja da je registrovan kod nas.

Nova varijanta koronavirusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje.

Varijanta BA2.86, na društvenim mrežama nazvana "pirola", pojavila se u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu. To je evolutivni skok uporediv sa onim koji je prvobitno doveo do omikron soja, poručuju naučnici, koji su u pripravnosti.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je "ova varijanta pod nadzorom", ali još nema podataka da li izaziva težu kliničku sliku i kako reaguje na lekove i kod vakcinisanih.

Dr Snežana Rsovac je izjavila da to jeste novi soj sa mnogo mutacija i da je zato stavljen pod nadzor. 

"Kada kažemo nadzor, prati se, mi nemamo još uvek podataka dovoljno u svetu, a to znači da svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku i lakše zaobilazi imuni sistem je interesantan i potrebno je pod nadzorom držati tu situaciju i videti kako će se dešavati", navela je za RTS specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj.

Napomenula je i da imamo blagi porast pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.

"Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju u kliničkoj slici. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još uvek dobili obaveštenje da je detektovana 'pirola' kod nas. Kod nas ima omikrona i tih podsojeva omikrona. Niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja. Koliko znam to se odnosi i na odrasle u ovom trenutku", rekla je dr Rsovac.

Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.

"A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje je čulo ukusa i mirisa, ono koje bude zahvaćeno kod korone češće, nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i koronavirus".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO: "Korona pandemija odnela 336,8 miliona godina života"
Bolnica, korona

Zastrašujući podatak

19.05.2023. 13:20

SZO: "Korona pandemija odnela 336,8 miliona godina života"

Prve dve godine pandemije kovida-19 odnele su 336,8 miliona godina života, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve