Zdravlje
12.09.2023. 22:32
Beta

Epidemiolog Radovanović

"Raste broj zaraženih od kovida u Srbiji, ali nema mesta panici"

omikron, korona virusom
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog Zoran Radovanović je ocenio da nova podvarijanta korona virusa i rast broja zaraženih u Srbiji nije "ništa neuobičajeno", te da nema mesta panici.

U Srbiji je registrovana nova podvarijanta omikron soja korona virusa poznata kao "Eris", saopštio je 6. septembra Institut za javno zdravlje Vojvodine.

"Ove varijante koje se sad javljaju u svetu su potomci omikron soja, koji je sam po sebi bio blaži od prethodnih varijanti", rekao je Radovanović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Preporučuje vakcinaciju starijim osobama i onima koji pate od hroničnih oboljenja.

Rekao je da su zvanični podaci "vrh ledenog brega", jer se samo u jednoj ustanovi u Srbiji radi sekvenciranje genoma, kojim se može utvrditi da li je reč o novoj podvarijanti virusa.

Ipak, ocenio je da nema mesta panici, piše na sajtu RSE.

"Nema razloga, jer to je ono na šta računamo i sa čim mora da se živi. Ali, razumno je voditi računa", rekao je Radovanović.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu potvrdio je da ne prati nove sojeve korona virusa "imajući u vidu da je stanje pandemije ukinuto".

"Međutim, epidemiološka situacija se konstantno prati i ako bude bilo potrebe biće ponovo uspostavljeno", naveli su u pisanom odgovoru na upit Radio Slobodna Evropa u tom institutu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO: "Korona pandemija odnela 336,8 miliona godina života"
Bolnica, korona

Zastrašujući podatak

19.05.2023. 13:20

SZO: "Korona pandemija odnela 336,8 miliona godina života"

Prve dve godine pandemije kovida-19 odnele su 336,8 miliona godina života, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve