Zdravlje
27.01.2023. 15:10
R. E.

Nova studija

Manikir koji može da ošteti DNK!?

manikir
Izvor: Shutterstock

Već duže od jedne decenije, naučnici su sumnjali da uređaji koji se koriste u kozmetičkim salonima za gel lak manikir, a koji emituju ultravioletno zračenje, mogu biti povezani sa većim rizikom od raka kože, ako se često koriste.

Već je poznato da UV zračenje iz drugih izvora, kao što je solarijum, može dovesti do karcinoma, a u studiji koja je objavljena prošle nedelje, istraživači su došli do novih zabrinjavajućih podataka.

Rezultati istraživanja su pokazali da radijacija iz ovih uređaja za manikir može da ošteti DNK i izazove trajnu mutaciju ćelija, što je povezano sa većim rizikom od karcinoma.

Međutim, u studiji nisu učestvovale stvarne osobe, već su istraživači koristili ćelije ljudi i miševa i izlagali ih zračenju. Zapazili su da je nakon 20 minuta, 20 do 30 odsto ćelija umrlo. Nakon tri sesije od po 20 minuta, umrlo je 65 do 70 odsto ćelija.

Ranija istraživanja su već povezala nekoliko slučajeva raka kože sa stavljanjem gel laka na nokte. Kod dve Amerikanke koje su godinama radile ovakav manikir se pojavio melanom na rukama. Ova analiza je objavljena 2020. godine, ali je zaključak bio da ova vrsta manikira nije preterano povezana sa rizikom od karcinoma.

Naučnici će morati da detaljnije prouče kako UV sušači za nokte deluju na stvarne osobe pre nego što budu mogli da donesu definitivan zaključak o povezanosti sa rakom kože.

Ovo bi moglo da potraje i više od 10 godina, kaže za "NBC News" dermatolog Marija Živagui, koja je jedna od autora studije.

"UV lampe za nokte nisu bile popularne do početka 2000-ih, zbog čega će biti teško napraviti vezu između uzroka i posledice", smatra dr Džulija Kurtis.

Bez obzira na to što je potrebno dodatno istražiti ovu pojavu, obe naučnice se slažu da nikada ne bi uradile ovakav manikir.

Štetni efekti UV zraka se akumuliraju vremenom, što znači da što je izlaganje češće, rizik od karcinoma je veći. Stavljanje gel laka svake druge nedelje je "verovatno previše često", smatra dermatolog Loreta Dejvis.

"Ukoliko s vremena na vreme radite ovakav manikir, opasnost nije velika, ali ne preporučujem da to radite redovno", zaključuje Dejvis.

Mere predostrožnosti koje možete da preduzmete je nošenje rukavica bez prstiju kada koristite UV sušač za nokte, kao i da namažete kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite, najmanje 50 SPF.

Naučnice se slažu i da su u većem riziku starije osobe, osobe koje imaju svetlu kožu ili one koje uzimaju lekove koji pojačavaju osetljivost na svetlo, kao što su pojedini lekovi za visok pritisak.

"S obzirom na to da još uvek ne znamo dovoljno o ovoj pojavi, gel lak manikir jednostavno nije vredan toga da se kockate sa svojim zdravljem", zaključuje Loreta Dejvis.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Silikonski implanti povezani sa retkom vrstom karcinoma
Silikonske grudi

Novi podaci

12.09.2022. 08:10

Silikonski implanti povezani sa retkom vrstom karcinoma

Američka agencija za kontrolu hrane i lekova (FDA) upozorila je žene koje imaju implante u grudima ili razmišljaju o operaciji, da se u postoperativnim ožiljcima i okolnom tkivu mogu pojaviti retke forme karcinoma.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve