Zdravlje
12.01.2022. 14:05
R.E.

Zanimljivo

Istraživanje pokazalo šta je presudno za dug život

stogodišnjaci, rođendan, 100 godina, torta, starost
Izvor: Shutterstock

Američka studija koja se bavila testiranjem fizičkih sposobnosti starijih žena, pokazala je da one koje redovno praktikuju neku fizičku aktivnost imaju veće šanse da žive duže.

Gubljenje telesne mase neće vam nužno pomoći da živite duže, a najbolji parametri dugovečnosti su mobilnost, snaga i balans, piše NewScientist.

Uprkos tome što se o mršavljenju konstantno govori u medijima, naučnica Lisa Anderlend i njene kolege iz Dečje bolnice u Montefijoru u Njujorku, su otkrili da to možda i nije ključ za dug i zdrav život.

Ova studija je rađena na osnovu podataka koje je prikupila Ženska zdravstvena inicijativa od 1992. i koja je obuhvatila oko 161.000 ispitanica. Fokus studije su bile žene starije od 65 godina. Takođe, obratili su pažnju i na to koliko su se žene ugojile u godinama dok su učestvovale u programu i kako je to uticalo na njihovo zdavlje.

Otkrili su da su žene koje su izgubile kilograme imale mnogo veću šansu da preminu u pet godina nakon što su učestvovale u prvobitnom prikupljanju informacija. Gubljenje težine nije bilo povezano sa ozbiljnom bolešću, jer su iz studije izuzete žene obolele od kancera, a tim je obratio pažnju i na druge zdravstvene tegobe koje mogu izazvati gubitak težine.

Najbolje prognoze su imale žene koje su se dobro pokazale na fizičkim testovima, snage, balansa i mobilnosti. One su imale čak 71 odsto više šanse da prežive narednih pet godina od onih koje su se loše pokazale na testu.

Sa druge strane, gojenje nije pokazalo nikakav uticaj na životni vek kod ove grupe. Ipak, Anderlend upozorava da to nije izgovor da se batali zdrava ishrana i vežbanje, već naprotiv, da je izuzetno važno biti aktivan, ali da se ne treba opterećivati telesnom težinom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slojevito nije mit: Kako da se pravilno obučete za trčanje u toku zime
Trčanje

Saveti

05.01.2022. 13:10

Slojevito nije mit: Kako da se pravilno obučete za trčanje u toku zime

Praznični period godine uglavnom služi kako bismo se što više odmorili i napunili baterije pred nove radne pobede. Dok jedni maksimalno uživaju u čitanju, gledanju filmova i udovoljavanju nepcima, drugi višak slobodnog vremena koriste kako bi se posvetili fizičkim aktivnostima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve