Zdravlje
04.01.2023. 04:05
R.E

Zdrave navike

Kako da održite zdrav i oštar um

mozak, glava, razmišljanje
Izvor: Shutterstock

Gotovo svi znaju da je u starosti važno ostati oštrog uma, pa se mnogi oslanjaju na osmosmerke ili sudoku kako bi pomogli svom mozgu da ostane mlad. Međutim, nije sve u razbibrizi i rešavanju složenih matematičkih problema, postoje i neke jednostavne promene koje gotovo svako može uneti u svoj život, a koje znatno mogu pomoći u održavanju oštrine misli.

Muzika je važan element svakodnevnog života. Osim što može da nas oraspoloži, takođe pomaže i u održavanju memorije. Jedan od razloga je taj što u muzici ima matematike, u tome kako se note slažu i nadovezuju jedna na drugu. Dok slušate muziku, mozak radi na razumevanju tih struktura, a ovo pravilo se posebno odnosi na novu muziku koju niste do sada čuli.

Upoznavanje novih ljudi povećava "izvršnu funkciju" mozga koliko i rešavanje ukrštenih reči. Ovaj skup mentalnih veština uključuje kratkoročnu memoriju, a poboljšava i fokus. Kratko desetominutno ćaskanje sa novim poznanicima pomaže mozgu da radi optimalno. Slušanje tuđe perspektive i pokušaj stavljanja na njihovo mesto "gura" mozak ka novom razmišljanju.

Stres može uzrokovati da mozak proizvodi hormon kortizol, što otežava jasno razmišljanje. Vremenom, visok nivo stresa može izazvati probleme sa učenjem i pamćenjem. Zabavan način da zaštitite svoj mozak je da često nalazite situacije koje iziskuju smeh. Smeh smanjuje nivo kortizola i pomaže u održavanju zdravog mozga.

Priroda ima umirujući efekat i može ublažiti stres - čak i ako je u pitanju samo gledanje u nju kroz prozor. Kada se provodi vreme napolju, mozgu se daje odmor od stalnog toka podataka i stimulusa koje prima tokom dana. To mu omogućava da povrati svoju sposobnost fokusiranja, što podstiče kreativnost i bolje rešavanje problema.

Kada savladate neku novu veštinu, mozak utire nove veze i puteve između ćelija. Možete se okušati u kreativnom pisanju ili se baviti novim hobijem koji vas zanima, poput štrikanja, šivenja ili sviranja gitare. Ako vam se u početku čini teško, ne odustajte. Što je teže savladati veštinu u početku, to je bolje za mozak, verovali ili ne...

Kada se radi o hrani, vežno je i koliko je jedete i koju hranu birate. Što više kalorija unesete, veće su vam šanse za gubitak pamćenja. Uzrok nije jasan, ali veći BMI (indeks telesne mase) u srednjim godinama povezan je sa lošim zdravljem mozga kasnije u životu. Male promene, poput prelaska sa punomasnog na obrano mleko, pomoći će vam da smanjite unos kalorija.

Određena hrana štiti mozak. Tu spadaju voće, povrće, mahunarke, riba i "dobre" masti, poput onih koje se nalaze u uljanoj repici i maslinovom ulju. Svakodnevna šolja čaja ili kafe takođe može pomoći mozgu da se probudi. Ali pazite na prerađenu hranu koja može poremetiti nivo šećera u krvi.

Mnoge hemikalije koje se nalaze u cigaretama su izuzetno loše za mozak, a pušenje je povezano sa opadanjem mentalnog kapaciteta i demencijom. Isto važi i za pasivno pušenje. Zato je najbolja odluka da celo domaćinstvo donese odluku da prekine sa pušenjem, kako bi svi članovi bili što manje izloženi duvanskom dimu.

Mentalno zdravlje je takođe važan faktor u starenju mozga. Ukoliko ste depresivni, pored osećaja bespomoćnosti i gubitka interesovanja za stvari koje volite. Depresija takođe može da vam izazove "moždanu maglu", koja čini razmišljanje, fokusiranje i donošene odluka znatno težim. Promene u mentalnom zdravlju je važno uočiti na vreme, a kada se rano obratite lekaru, postoji veća šansa da će imati manje negativnog uticaja na mozak u poznijim godinama, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Demencija sada može da se predvidi, kažu stučnjaci
starost, demencija

Kina

29.09.2022. 04:30

Demencija sada može da se predvidi, kažu stučnjaci

Kineski stručnjaci razvili su novi model predviđanja rizika od demencije koji u roku od pet, deset i više godina, može predvideti ovu bolest, prenosi Sinhua.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve