Zdravlje
18.09.2022. 10:23
R. E/ WebMD

Saveti stručnjaka

Kako da se "rešite" negativnih misli

Depresija, mentalno zdravlje
Izvor: Shutterstock

Svi imamo misli koje s vremena na vreme “napadaju” naš mozak i kvare nam raspoloženje. Nekada to uzrokuje briga oko posla, društvenog života, porodice ili nečega sasvim drugog. Evo nekoliko saveta kako da se “rešite” negativnih misli.

Negativne misli nisu bezopasne i ne mogu se olako shvatiti.

Istraživanja pokazuju da njihovo ponavljanje iznova i iznova dok imate depresiju i anksioznost može dovesti do ozbiljnih emocionalnih i fizičkih problema, piše "WebMD".

Ponavljanje negativnih misli iznova i iznova tokom određenog vremenskog perioda može brzo preplaviti osobu.  

Upotreba reči poput "nikad " ili" uvek ", na primer, "uvek će biti tako" ili "nikada neću biti dobar", predstavlja prve znake uzbune.

Razmišljanje ili fiksiranje na negativne misli može biti opasno.

"Ne radi se toliko o sadržaju misli, već o procesu i nemogućnosti da je pusti, prisiljavajući je da se kreće kroz glavu iznova i iznova. To obično negativno utiče na ljude. Ljudi retko razmišljaju o drugim stvarima”, rekla je Natali Datilo, psiholog u bolnici “Brigham” u Bostonu.

Kako da znate da način na koji razmjišljate šteti vašem mentalnom zdravlju

"Da li to utiče na vašu vezu? Da li to utiče na vaš rad? Da li vas to gura na zaista štetne stvari poput pijenja i upotrebe droga? Da li vas oni načini na koje se nosite sa tim dovode u nevolju? Ako je to slučaj, verovatno bi trebalo da razgovarate sa nekim", kaže Mark Reink, profesor psihologije i bihevioralnih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northvestern Feinberg.

Kako ublažiti negativno razmišljanje

Reink nudi nekoliko načina koji vam mogu pomoći da se izvuče iz kandži negativnog razmišljanja. Mnoge metode spadaju u pojam kognitivno-bihevioralne terapije (CBT), tretmana koji se fokusira na načine promene nezdravih načina razmišljanja i ponašanja.

U osnovi, to je razmišljanje o tome kako razmišljamo. Psiholog ili psihijatar mogu vam pomoći u tome.

U međuvremenu, nekoliko ideja:

Priznajte svoje emocije.

Osećate li tugu zbog smrti voljene osobe? Dobili ste otkaz na poslu? Svako bi bio tužan. To su ozbiljne stvari. Morate shvatiti da su negativne misli prirodne.

Definišite i razjasnite misao. Istaknite najneugodniju misao. Zašto je loše osećati se ovako? Shvatite posledice kako razmišljate. Tretirajte misao kao predmet.

Procenite svoje emocije.

Stručnjaci predlažu čitav niz drugih metoda za borbu protiv negativnog razmišljanja.

Distrakcije kao što su vežbanje, čitanje, rešavanje zagonetki, upoznavanje prijatelja, bilo koji pokušaj da očistite svoj um od problema koji utiču na njega  definitivno su jedan od načina.

Druga stvar je da zapišete nešto kako biste razjasnili svoje misli.

Prijatelji i članovi porodice mogu pomoći tako što će nastaviti da komuniciraju sa onima koji se bore sa nezdravim načinom razmišljanja, a ne da se udaljavaju od njih.

Naravno, profesionalna pomoć je uvek opcija.

Ključ za suzbijanje štetnih, negativnih misli može biti više u načinu na koji razmišljamo, a ne u onome što mislimo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako hobiji utiču na zdravlje
Pecanje

Brojne prednosti

13.08.2022. 09:12

Kako hobiji utiču na zdravlje

Moderan tempo života ne ostavlja nam baš mnogo vremena da se opustimo. Mnogi od nas ne uspevaju da postignu sve obaveze, a kamoli da se bave nekim hobijem. Međutim, ovakva vrsta razonode ima brojne zdravstvene prednosti.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve