Zdravlje
09.02.2022. 07:05
R. E.

Saveti

Kako se rešiti zubobolje: Lekovi iz kućne apoteke

Zubobolja
Izvor: Shutterstock

Bol je nešto što svi želimo da izbegnemo, a zubobolja se ubraja među najneprijatnije bolove. Zbog toga će vas verovatno iznenaditi činjenica da postoji Međunarodni dan zubolje, koji se obeležava svakog 9. februara.

Naravno da ovaj "praznik“ nije ustanovljen kako bi se slavila zubobolja, već da bi se promovisala važnost oralne higijene.

Podrazumeva se da je važno da redovno perete zube, ali ne zaboravite da je čišćenje prostora između zuba koncem podjednako bitno. Četkica i kalodont uglavnom uklanjaju vidljive naslage na zubima, a sitni delići hrane koji ostanu da trule između zuba su zapravo razlog zbog čega se zubi pokvare.

Ako se izbegavate posetu zubaru, kao većina ljudi, pokušajte sa prirodnim lekovima, koje verovatno već imate kod kuće.

Karanfilić je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova za zubobolju. Čim osetite bol, uzmite zrno karanfilića i čvrsto zagrizite. Držite tako 15 minuta do pola sata ili dok bol ne prestane. Kod jačih zubobolja možete da stavite dve kapi ulja karanfilića na vatu i da je prislonite na zub.

Beli luk se spominje kao prirodan lek za mnoge bolesti, a koristan je i u slučaju zubobolje. Stavite ga direktno na bolan zub ili napravite oblog od izgnječenog belog luka i prislonite na obraz.

Kao i beli luk, rakija se kod nas često koristi protiv maltene svih bolesti. Ispiranjem usta rakijom ćete ubiti bakterije i dezinfikovati pokvaren zub. Takođe, nakon ispiranja ćete osetiti toplinu koja bi mogla da vas odvrati od bola.

Voda i so su najpoznatiji ali i najjednostavniji kućni lek za bolan zub. Samo pomešajte kašičicu soli sa čašom vode i ispirajte usta nekoliko puta po 30 sekundi.

Obloge od leda pomažu kod svakog bola, pa tako i kod zubobolje. Led smanjuje upale i otoke, ali je važno da ga nikada ne stavljate direktno na bolno mesto. Između kože i leda uvek treba da bude čista krpa ili komad gaze.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Saveti stručnjaka: Kako produžiti životni vek
Trčanje

Samo malo volje

05.02.2022. 20:05

Saveti stručnjaka: Kako produžiti životni vek

Mnogima je teško da uklope treniranje u svoj dnevni raspored, jer se do sada podrazumevalo da nam treba barem sat vremena kako bi fizička aktivnosr imala pravi efekat. Međutim, istraživanja koja su sproveli američki stručnjaci dokazuju suprotno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve