Život
20.04.2024. 22:35
R. E.

Saveti za bolji san

Kako da se konačno naspavate

Buđenje, odmor, spavanje, san
Izvor: Shutterstock

Mnogo je faktora koji ometaju dobar san - od stresa na poslu do porodičnih obaveza. Nije ni čudo što nam kvalitetan san često predstavlja luksuz.

Iako ne možete da kontrolišete sve faktore koji vas sprečavaju da se naspavate, možete da usvojite navike koje podstiču bolji odmor. Klinika Mejo preporučuje nekoliko korisnih saveta.

Držite se usklađenog ritma spavanja

Ležite i budite se svakog dana u isto vreme. Neka vam razlika u buđenju radnim danima i vikendom ne bude više od sat vremena. Ako ne uspevate da zaspite u roku od 20 minuta, ustanite iz kreveta i radite nešto opuštajuće - čitajte ili slušajte laganu muziku.

Pazite šta pijete i jedete

Ne idite u krevet ni gladni, a ni punog stomaka. Posebno izbegavajte teške i obilne obroke dva, tri sata pre spavanja. Pripazite i na unos kofeina, alkohola i nikotina. Stimulišućim efektima kofeina i nikotina je potrebno nekoliko sati da nestanu. Kada je u pitanju alkohol, on vas može učiniti pospanim, ali će poremetiti san kasnije tokom noći.

Kreirajte mirno okruženje

Uredite spavaću sobu tako da bude zamračena i tiha. Izlaganje svetlosti otežava padanje u san. Izbegavajte da gledate u telefon neposredno pre spavanja. Investirajte u tamne zavese, čepiće za uši... Stvorite okruženje koje odgovara vašim potrebama. Pojedine umirujuće aktivnosti kao što su topla kupka ili meditacija doprinose kvalitetnijem snu.

Smanjite dremanje tokom dana

Dugo spavanje tokom dana ometaće noćni san. Ograničite dremku na 30 minuta i izbegavajte da to radite u drugom delu dana.

Bavite se fizičkom aktivnošću svakog dana

Redovna fizička aktivnost poboljšava san. Međutim, nemojte biti fizički aktivni neposredno pre spavanja. Svakodnevna šetnja i boravak u prirodi takođe pomažu.

Šetnja, boravak u prirodi
Izvor: Shutterstock

Oslobodite se briga

Ne rešavajte probleme uveče, zapišite šta vam je na umu i odložite to za sutra. Bolje ćete se nositi sa stresom ako ste dobro organizovani i umete da odredite šta su vam prioriteti. Meditacija takođe ublažava anksioznost.

Prepoznajte kada je potrebno da se obratite lekaru

Svi povremeno imamo besane noći, ali ako često imate problem sa spavanjem pričajte sa svojim lekarom. Česte nesanice mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Osam sati sna, zapravo, nije najzdravije?
spavanje, krevet, buđenje

Spavanje "u dve smene"

28.09.2022. 02:15

Osam sati sna, zapravo, nije najzdravije?

Mnogi ljudi se bore sa nesanicom i drugim poremećajima sna, u koje spada i nemogućnost da se spava cele noći bez prekida. Međutim, nekada je buđenje između dva perioda sna bila uobičajena navika.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve