Zdravlje
08.02.2023. 09:05
Beta

"MS platforma"

Kako se u Srbiji leče oboleli od multiple skleroze

mozak, naučnici
Izvor: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić i ministarka zdravlja Danica Grujičić razgovarale su u utorak sa predstavnicima Udruženja "MS platforma" o unapređenju lečenja pacijenata obolelih od multiple skleroze.

Razgovarale su, kako je saopšteno iz vlade Srbije i o "neophodnosti formiranja centralnog registra obolelih od te bolesti".

Brnabić se prvi put se sastala sa udruženjem "MS platforma" 2019, nakon čega je inicirano uvođenje inovativne terapije, navodi se u saopštenju.

Grujičić je, na sastanku u vladi Srbije podržala predlog Udruženja da se "u najkraćem roku" formira centralni registar obolelih.

Dodala je da će za te pacijente biti obezbeđeni termini za pregled magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Srbije, kao i sastanak sa Republičkom komisijom povodom trenutnih uslova za primenu različitih tipova terapija.

Istakla je da je lečenje multiple skleroze u Srbiji u skladu sa standardima zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, uključujući zemlje EU u okruženju.

Kazala je da je značajan pomak u lečenju obolelih inovativnom terapijom učinjen u poslednje četiri godine godine.

1
Izvor: Slobodan Miljević / Vlada Republike Srbije

Navela je da od 2022. omogućeno da se injekciona terapija započinje ne samo u neurološkim klinikama četiri Univerzitetska klinička centra, već i u dvadesetak zdravstvenih centara i bolnica.

Prema njenim rećima, veliki značaj je što su izmenjeni i kriterijumi koji su omogućili da se sa adekvatnom terapijom započne odmah posle prvih manifestacija bolesti i postavljanja dijagnoze.

Predstavnici Udruženja, koje je formirano 2018, rekli su da je neophodno povećati broj pacijenata kojima će biti dostupni lekovi druge i treće generacije, odnosno srednja i visokoefikasna terapija.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić je ukazala na značaj uvođenja inovativnih terapija i njihove efikasnosti u lečenju pacijenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve