Zdravlje
12.11.2022. 14:40
Beta

Klinički centar Niš

Multipla skleroza: Terapija od 1.000 evra uskoro besplatna

Lekar
Izvor: Shutterstock

Univerzitetski klinički centar u Nišu započeo je genetsko testiranje obolelih od sekundarno progresivne multipla skleroze, što će pacijentima omogućiti da o trošku Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje dobiju lek "Siponimod-Majzent", čija mesečna terapija košta oko 1.000 evra.

Kako je na društvenim mrežama objavio direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić, genotipizacija je jedini način da se ispravna terapija prepiše a bez nje nije moguće primiti lek o trošku fonda.

On je naveo da se pomenuti lek od ove godine prepisuje o trošku fonda, a da je pre toga testiranje moglo da se odradi samo u inostranstvu, odakle su "na crno" nabavljani lekovi.

Milić je naveo da laboratorija Klinike za kardiohirgiju neće raditi analize samo za pacijente sa jugoistoka Srbije, već i za obolele sa teritorije Šumadije.

 Dodao je da je genetsko testiranje obolelih od multiple skleroze pokrenuto "zahvaljujući ambiciji i entuzijazmu jednog od najboljih stručnjaka u Srbiji za lečenje te bolesti Slobodanu Vojinoviću, direktoru klinike za neurologiju UKC Niš, kao i Milanu Lazareviću, načelniku laboratorija na Klinici za kardiohirurgiju".

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nove terapije u lečenju multiplog mijeloma su preko potrebne
Lekar

Stručnjaci poručuju

31.10.2022. 20:05

Nove terapije u lečenju multiplog mijeloma su preko potrebne

Inovativne terapije su neophodne u lečnju multiplog mijeloma (bolesti koštane srži), ukazali su stručnjaci na Kongresu hematologa u Novom Sadu.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
15°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve