Zdravlje
31.10.2022. 20:05
Beta

Stručnjaci poručuju

Nove terapije u lečenju multiplog mijeloma su preko potrebne

Lekar
Izvor: Shutterstock

Inovativne terapije su neophodne u lečnju multiplog mijeloma (bolesti koštane srži), ukazali su stručnjaci na Kongresu hematologa u Novom Sadu.

Prema epidemiološkim podacima tokom 2019. godine u svetu je dijagnostikivano 85.000 novih obolelih od multiplog mijeloma, dok se u Srbiji svake godine registruje oko 526 novih pacijenata od kojih je 40 odsto radno sposobna populacija mlađa od 65 godina.

Prevencija multiplog mijeloma ne postoji jer je to maligna bolest, a preporuka je da se bar dva puta godišnje u okviru sistematskog pregleda rade laboratorijske analize krvi gde anemija, ponovljena povišena sedimentacija bez drugih znakova bolesti, i oštećenje bubrežne funkcije mogu ukazati na multiple mijelom.

Rana i pravovremena dijagnostika je veoma bitna jer ishodi lečenja i kvalitet života može biti čak 50 odsto uspešniji ako se dijagnoza postavi na vreme.

Stručnjaci su istakli da je lečenje multiplog miljeloma u poslednjih 10 godina znatno napredovalo, a u zdravstvenim ustanovama u Srbiji se prate evropske smernice i protokoli lečenja te bolesti.

Inovativne terapijske opcije su multiple mijelom koji je ranije vezivan za ležeće bolesnike sa kratkim očekivanim preživljavanjem od 2-3 godine pretvorili hroničnu dobro kontrolisanu bolest sa mogućnošću izlečenja kod 15 odsto bolesnika.

O značaju uvođenja inovativne terapije u lečenje multiplog mijeloma govorio je Meletios Dimopulus, jedan od vodećih internacionalnih stručnjaka iz oblasti multiplog mijeloma, koji je rekao da je u porastu broj obolelih od hematoloških maligniteta ali da uz savremene metode lečenja i inovativne lekove negativan trend može biti zaustavljen.

Dodao je da je potreba za novim, visoko efikasnim, inovativnim lekovima velika, posebno kada se govori o pacijentima odnosno kod kojih se bolest vratila (koji su u relapsu). Među njima su i nove terapije koje u kombinaciji sa već dostupnim lekovima produžavaju preživljavanje i vreme do pogoršanja bolesti, uz značajno unapređenje kvaliteta života i postizanja radne sposobnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve