Zdravlje
27.10.2022. 08:10
R.E / WebMD

Naučna istraživanja

Mišićno tkivo iz laboratorije ključ borbe protiv dijabetesa?

mišići, vežbanje
Izvor: Shutterstock

Izraelski naučnici su otkrili potencijalno nov način borbe protiv dijabetesa tipa 2.

U fokusu nove studije je mišićno tkivo, koje osim što pomaže telu da se kreće, takođe ima veliki uticaj u kontrolisanju nivoa šećera u krvi. Mišići koriste glukozu kao energiju za funkcionisanje, uzimajući je iz krvi i time smanjuju nivo šećera u krvi.

"Mišićno tkivo je najveće tkivo po masi u telu i koristi ogroman deo naše ukupne energije", rekao je Hagit Šojhet - Smoilovski, istraživač izraelskog Tehnološkog instituta. "Ovo tkivo je odgovorno za apsorpciju značajnog procenta glukoze iz krvi, što ga čini presudnim u održavanju homeostaze glukoze." 

Međutim, kod onih koji pate od dijabetesa tipa 2, ovaj proces ne funkcioniše na uobičajen način. Insulin pomaže u transportu glukoze u ćelije, a pošto je dijabetes tipa 2 često praćen insulinskom rezistencijom, pri čemu ćelije ne reaguju dobro na insulin, mišićima može biti teže da dođu do glukoze.

Vežbanje može pomoći mišićima da koriste više šećera, pa je to jedna od pvih preporuka pri pojavi dijabetesa.

Naučnici su sada pronašli način da genetski konstruišu mišiće sposobne za apsorpciju znatno više šećera nego inače. Prethodni rezultati istraživanja sprovedeni pomoću mišićnih ćelija miševa bili su obećavajući, a sada su istraživači počeli da rade sa ljudskim mišićnim ćelijama. Najnovija studija, koja još nije objavljena, predstavljena je na godišnjem sastanku Evropske asocijacije za proučavanje dijabetesa u Stokholmu. 

Ideja studije je da se u budućnosti ovo tkivo uzbrizgava pacijentima sa dijabetesom, što bi povećalo sposobnost njihovih mišića da izvlače glukozu iz krvi. Ukoliko se ovakav tretman pokaže uspešnim, jednog dana bi mogao da smanji potrebu za insulinskim injekcijama.

Pre nego što se ovaj tretman testira na ljudima, potrebno je mnogo dodatnog istraživanja. Ako rezultati budu dobri i dođe do ispitivanja na ljudima, naučnici se nadaju da će moći da koriste pojedinače mišićne ćelije svakog pacijenta, kako bi se smanjila šansa da organizam odbije tretman.

Šojhet-Samojlovski kaže da cilj nije zameniti promene u načinu života koje mogu značajno smanjiti i kontrolisati nivo dijabetesa, već poboljšati kvalitet života onih koji pate od dijabetesa.

Ova nova tehnologija mogla bi da ima upotrebu i u drugim medicinskim poljima koja se tiču skeletalnih mišića. Jedna od ideja je da bi mogla da pomogne ljudima sa mišićnom atrofijom, kao i starijim ljudima koji gube mišićnu masu, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako smanjiti rizik od dijabetesa
dijabetes

Ishrana

05.05.2022. 16:20

Kako smanjiti rizik od dijabetesa

Istraživanja pokazuju da su moderni način života i ishrana puna skrivenih šećera doveli do sve većeg broja ljudi kojima je dijagnostikovan dijabetes. Mnogi režimi ishrane više škode nego što pomažu, a ključ leži u jednostavnoj i balansiranoj ishrani. Pročitajte šta kažu stručnjaci o tome koje namirnice su poželjne, a koje ne za one koji žele da spreče razvijanje dijabetesa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve