Zdravlje
20.09.2022. 13:05
R. E/ WebMD

Najnovija studija

Konzumiranje ovog čaja smanjuje rizik od dijabetesa i moždanog udara

čaj
Izvor: Shutterstock

Nedavne studije pokazale su da konzumiranje nekoliko šoljica čaja dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Najnovija studija pokazuje da ispijanje četiri šolje crnog ili zelenog  čaja dnevno može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 17 odsto u roku od jedne decenije. 

"Naši rezultati su impresivni jer sugerišu da ljudi mogu učiniti nešto tako jednostavno, a to je da piju četiri šolje čaja dnevno kako bi potencijalno smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2", rekao je za "NBC News" Ksjang Li, istraživač sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Vuhanu, piše "WebMD".
 

Li i njegove kolege analizirali su 19 studija koje su obuhvatile više od milion odraslih u osam zemalja. 

Otkrili su da se koristi od konzumiranja čaja povećavaju kako neko pije više šoljica. Na primer, kada se konzumira jedna do tri šolje čaja dnevno, rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 smanjen je za 4 odsto. 

Studija je takođe otkrila vezu između konzumiranja nekoliko šoljica čaja dnevno i smanjenja rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

"Mislimo da će naši rezultati biti veoma ohrabrujući za ljude koji već piju čaj", rekla je za "NBC News" dr Maki Ino-Čoi, postdoktorski saradnik na Nacionalnom institutu za rak.

Zdravstvene koristi mogu biti posledica polifenola sadržanih u čaju, prirodna jedinjenja u biljkama koja pružaju antioksidante i mogu smanjiti upalu.

Smanjenje upale može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Zelenim čajem dominiraju polifenoli zvani katehini, koji mogu zaštititi ćelije od oštećenja. 

Ino - Čoi je rekla da su ona i kolege otkrili da dodavanje mleka ili šećera u čaj ne smanjuje zdravstvene beneficije. Ali, primetila je da učesnici imaju tendenciju da ove sastojke koriste štedljivo.

"Zaslađeni čaj iz prodavnice ima mnogo više šećera. Još uvek moramo da sledimo smernice o ishrani kako bismo izbegli previše šećera i zasićenih masti", rekla je Ino-Čoi.
 

Druge studije su pokazale da konzumiranje čaja može doneti i druge zdravstvene koristi, poput smanjenog rizika od raka pluća, jajnika, prostate ili kolorektalnog karcinoma.

Međutim, rezultati su bili mešoviti. 

Druga istraživanja su pokazala da pijenje nekoliko šoljica crnog čaja dnevno može povećati rizik od raka dojke, a jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje vrlo vrućeg čaja može povećati rizik od raka jednjaka.

"Rezultati u vezi sa rakom bili su mešovitiji", rekla je Ino-Čoi.

"Dobijeni su konzistentniji rezultati koji su u direktnoj vezi sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti ili moždanog udara."

U ovom trenutku, kaže ona, konzumiranje čaja izgleda korisno, ali naučnici verovatno neće savetovati ljude da promene svoje ponašanje ili dati preporuke o idealnoj količini čaja za piće.

"Ne bismo preporučili ljudima da menjaju konzumaciju čaja samo na osnovu ove jedinstvene studije", rekao je Ino- Čoi.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako masline čuvaju naše zdravlje
Masline

Jedite ih svaki dan

25.08.2022. 14:15

Kako masline čuvaju naše zdravlje

Masline su veoma bogate vitaminom E i drugim moćnim antioksidansima. Istraživanja pokazuju da su dobre za srce i da mogu zaštititi od osteoporoze i karcinoma.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve