Zdravlje
05.07.2023. 15:00
R.E./ WebMD

Saveti

Koliko dugo smemo da se sunčamo i da ostanemo zdravi

sunce, priroda, planina
Izvor: Shutterstock

Prevelika izloženost Suncu može izazvati nekoliko vrsta ozbiljnih zdravstvenih problema. Međutim, "male doze", posebno kada "hvatamo" jutarnje zrake koji nisu toliko jaki, mogu nam biti od koristi.

Koliko dugo smemo biti na suncu, a da ne izazovemo neki zdravstveni problem? Odgovor na ovo pitanje različit je za svakoga.

Sve zavisi od vaše kože, starosti, istorije bolesti, ishrane i mesta u kojem živite. Naučnici smatraju da je 5 do 15 minuta (do 30 ukoliko imate tamniju kožu) sasvim dovoljno da izvučete maksimum iz sunčevih zraka, bez izazivanja zdravstvenih problema.

Vitamin D

UV zraci Sunca pomažu vašem telu da proizvede ovaj hranljivi sastojak koji je važan za kosti, krvne ćelije i imuni sistem. Takođe, pomaže vam da apsorbujete i koristite određene minerale poput kalcijuma i fosfora.

Previše vremena na otvorenom može povećati šanse za dobijanje raka kože. Postoji i rizik od razvoja drugih stanja, poput multiple skleroze i drugih autoimunih bolesti.

Ovaj rizik može biti veći kod ljudi koji žive u severnoj klimi. Naučnici veruju da je to možda zbog nižeg nivoa vitamina D.

Bolji san

Vašim očima je potrebno svetlo koje će vam pomoći da prilagodite "unutrašnji sat". Konkretno, čini se da rano jutarnje sunčevo svetlo pomaže ljudima da zaspe noću.

Kako starite, to može postati važnije jer vaše oči imaju lošiju percepciju svetlosti i postoji mogućnost da ćete imati problema sa spavanjem.

Gubitak težine

Naučnici veruju da sunčevi zraci mogu smanjiti masne ćelije ispod površine kože, naročito ako ste Suncu izloženo tokom neke fizičke aktivnosti na otvorenom, što je višestruko korisno. 

Bolje raspoloženje

Sunčeva svetlost doprinosi proizvodnji hormona sreće - serotonina, a to vam može dati više energije i pomoći vam da ostanete mirni, pozitivni i fokusirani.

Lekari ponekad leče sezonski afektivni poremećaj (SBP) i druge vrste depresije koje su u direktnoj vezi sa niskim nivoom serotonina prirodnim ili veštačkim osvetljenjem.

Zdravlje očiju

Umerena količina sunčeve svetlosti tokom života, posebno tokom adolescencije, može smanjiti šanse da imate problema sa vidom na daljinu (kratkovidnost). 

Ali, previše direktne sunčeve svetlosti može oštetiti vaše oči. To može dovesti do oštećenja vida i povećati šanse za razvoj katarakte.

Zdravlje kože

Postoje tri glavne vrste raka kože - melanom, karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija, koje su uglavnom uzrokovane predugim izlaganjem suncu. 

Zbog toga je veoma važno koristiti kremu za sunčanje ili se pokriti ako ćete biti napolju duže od 15 minuta. 

Međutim, redovno izlaganje malim količinama ultraljubičastog svetla može pomoći u ublažavanju simptoma određenih stanja kože kao što su ekcem, psorijaza i vitiligo.

Nemojte biti predugo na Suncu

Predugo ostajanje napolju bez zaštite ne samo da može povećati šanse za rak kože, već i ubrzati njeno starenje, uzrokujući bore, kožnu teksturu i tamne mrlje. 

Preplanula koža koristi bele krvne ćelije vašeg imunološkog sistema za zarastanje, zato predugo sunčanje može biti pogubno i pojačati verovtnoću da se razbolimo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve