Zdravlje
26.12.2022. 16:40
R.E./ RTS

Reč stručnjaka

Koliko je amonijak opasan po zdravlje i kako se zaštititi

amonijak
Izvor: Shutterstock

Posle incidenta kod Pirota i izlivanja amonijaka, stručnjaci sa Hemijskog fakulteta u Beogradu saopštavaju da u takvim situacijama najveća opasnost preti organima za disanje, koži i očima. Velike količine amonijaka mogu da dovedu do teških opekotina, a maske koje su se koristile za vreme epidemije nisu adekvatna zaštita, upozoravaju sa Hemijskog fakulteta.

Amonijak je bezbojan gas oštrog mirisa koji se dobro rastvara u vodi. Uglavnom se koristi u procesima proizvodnje veštačkog đubriva i eksploziva, ali i drugim granama hemijske industrije. Prilikom izlaganja gasovitom amonijaku najveća opasnost preti organima za disanje, koži i očima.

Gasoviti amonijak u manjoj koncentraciji (između 134 i 700 ppm) može da izazove iritaciju nosa i grla, kao i probleme sa disanjem.

U većim koncentracijama amonijak može da izazove jak kašalj, ozbiljna oštećenja pluća, iritaciju očiju ili čak i gubitak vida.

Kako navode na Hemijskom fakultetu, u jako velikim koncentracijama (preko 1700 ppm) amonijak može da dovede do teških hemijskih opekotina na koži i sluzokoži kao i do smrtnog ishoda, u zavisnosti od perioda izlaganja.

Simptomi trovanja amonijakom mogu se javiti i više sati nakon izlaganja ovoj supstanci. U slučaju sumnje na trovanje, osobu koja je bila izložena gasovitom amonijaku potreno je odvesti na čist vazduh i što pre obezbediti stručnu medicinsku pomoć.

Hemijski fakultet preporučuje da je eventualne opekotine na koži i sluzokoži potrebno  isprati velikom količinom vode dok je delove odeće koji su bili izloženi parama amonijaka potrebno pažljivo ukloniti, posebno ako su vlažni.

Vreme zadržavanja gasovitog amonijaka u vazduhu zavisi od velikog broja faktora, pre svega od količine gasa, vremenskih prilika, vetra ali i vlažnosti vazduha. Amonijak vezuje vlagu iz vazduha pri čemu dolazi do kondenzacije koja se manifestuje u vidu magle.

Ovakva magla je toksična i korozivna zbog čega je važno da građani koji žive u okolini mesta nesreće drže prozore i vrata zatvorenim i ne izlaze iz kuća i stanova dok ne dobiju takvu preopruku od nadležnih organa.

Maske za lice koje su korišćene tokom epidemije korona virusa nisu dovoljno dobra zaštita od gasovitog amonijaka s obzirom da su molekuli amonijaka sitniji od pora koje postoje u materijalu od kog su pravljeni filteri za maske (ovo uključuje i maske tipa N95), upozoravaju sa Hemijskog fakulteta.

Iako se amonijak ne smatra veoma zapaljivom supstancom, sa Hemijskog fakulteta u Beogradu saopštavaju da pod ekstremnim uslovima i u slučaju visoke koncentracije gasovitog amonijaka (16 - 25 odsto) može doći do paljenja i eksplozije, što je još jedan razlog da građani ne prilaze mestu nesreće i ostanu kod svojih kuća, piše "RTS".

Vagon sa amonijakom prevrnuo se u nedelju na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom došlo je do curenja tog gasa u atomosferu.

Pedeset jedna osoba je hospitalizovana u pirotskoj bolnici zbog simptoma trovanja amonijakom. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prevrnuo se vagon sa amonijakom kod Pirota, građani da ostanu u kućama
1

Upozorenje MUP

25.12.2022. 19:31

Prevrnuo se vagon sa amonijakom kod Pirota, građani da ostanu u kućama

Vagon kompozicije teretnog voza koji je prevozio amonijak iskliznuo je oko 17.30 časova na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski Han, saopštio je MUP.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve