Zdravlje
17.01.2022. 13:05
Tanjug

U Engleskoj 5 dana

Korona u Srbiji: Skraćen period samoizolacije

karantin, korona
Izvor: Shutterstock

Kućna izolacija za obolele od kovida 19 utorka 18. januara će biti 10 dana, umesto dosadašnjih 14 dana, a prekida se bez PCR testa, izjavila je članica kriznog štaba i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je za Tanjug objasnila da, ukoliko pacijenti žele ranije da prekinu kućnu izolaciju, kontrolni PCR mogu da urade posle sedam dana i on je besplatan, odnosno radi se o trošku države.

"Ukoliko je test negativan, oslobađaju se obaveze da budu u kućnoj izolaciji", dodala je Škodrić.

i Engleska je skratila minimalan period samoizolacije na pet dana, javlja BBC.

Takva odluka je doneta nakon razmatranja medicinskih dokaza u nastojanju da se ublaži nedostatak osoblja u britanskoj ekonomiji.

Britanski ministar zdravlja Sajid Džavid izjavio je da će smanjenje izolacije na pet dana "vratiti dodatne slobode i smanjiti pritisak na osnovne javne usluge tokom zime".

Period izolacije u Engleskoj je prošlog meseca skraćen sa 10 na 7 dana, ako dobijete negativan test šestog i sedmog dana.

Prema pravilima izolacije, dan kada počnu simptomi je nulti dan, a sledeći dan je prvi dan perioda izolacije.

U Velikoj Britaniji je juče prijavljeno 70.924 pozitivnih slučajeva kovida, što je najniža dnevna brojka od 14. decembra.

Takođe je zabeleženo još 88 smrtnih slučajeva.

U Britaniji 16-godišnjaci i 17-godišnjaci sada mogu da zakažu dobijanje dodatne doze vakcine, a biće upućeni i pozivi na adrese 40.000 tinejdžera koji su primili drugu dozu vakcine pre najmanje tri meseca.

Na kraju će više od 600.000 osoba, starosti 16 i 17 godina i koji su primili dve doze, imati pravo na dopunsku dozu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve